Teksasin rajakriisi

Avatar photo

ByToimitus

3.2.2024 ,

USA:ssa on jo pitkän aikaa kytenyt sisällissodan uhka. Nyt ollaan hyvin lähellä sitä pistettä, että tuo uhka on muuttumassa todellisuudeksi. Tämän rajakriisin suhteen maa on jakautunut kahteen leiriin. Toinen puoli tukee Texasia ja toinen Bidenin johtamaa liittovaltiota. Jos tähän pattitilanteeseen ei löydetä rauhanomaista diplomaattista ratkaisua, maa ajautuu ennen pitkää jonkinasteiseen sisällissotaan. 

Näin kirjoittaa Antero V. blogissaan, missä avaa Teksasin yhä kriisiytyvää tilannetta:

Tällä hetkellä oman uutistutkani ehdottomasti suurin mielenkiinto on Texasissa. Valtamedia ei ihan hirveästi ole tästä aiheesta uutisoinut, joten asia on saattanut mennä monelta ohi. Texasin rajakriisi on eskaloitunut nyt sellaiseen pisteeseen, että USA on jonkinasteisen sisällissodan partaalla. Voi kuulostaa liioittelulta, mutta näin todellakin on. 

Bidenin hallinto on jo pitkään harjoittanut täysin laitonta toimintaa USA:n ja Meksikon rajalla. Raja on hallinnon toimesta avattu laittomille maahantulijoille (‘illegal aliens’, eri asia kuin ‘immigrant’ eli ‘maahanmuuttaja’), joita on viimeisen kolmen vuoden aikana vyörynyt USA:n puolelle miljoonittain. 

Tammikuussa Texas viimein päätti puuttua asiaan, ja lähetti kansalliskaartin turvaamaan rajaa, niin että laitonta rajanylitystä fasilitoivilta liittovaltion rajavartijoilta (jotka ovat aktiivisesti poistaneet rajalla olevia esteitä) estettiin pääsy rajajoelle. Lisäksi Texas aloitti laittomien rajanylittäjien pidätykset. Tämä laukaisi Texasin ja liittovaltion välisen kiistan, joka on nyt eskaloitumassa hyvin vaarallisella tavalla. 

USA:n korkein oikeus asettui tässä kiistassa Bidenin hallinnon puolelle, ja määräsi Texasin perääntymään. Päätös on siinä mielessä käsittämätön, että korkein oikeus tukee Bidenin hallinnon ilmiselvää lainvastaista toimintaa. Laiton rajanylitys on laitonta. Jokainen rajan laittomasti ylittänyt henkilö on lakia rikkova rikollinen. Nyt kun Texas valvoo tätä lakia, liittovaltio ja korkein oikeus yrittävät estää sen. Näyttää siltä, että lailla ei ole USA:ssa enää mitään merkitystä. 

Texasin kuvernööri Greg Abbott uhmasi avoimesti korkeimman oikeuden päätöstä, ja ilmoitti, että he jatkavat Texasin suojelua laittomien maahantulijoiden invaasiolta. Abbott sanoi liittovaltion rikkovan perustuslakia, ja Bidenin toimivan antamansa valan vastaisesti. Toisin sanoen Texas asettui avoimeen kapinaan liittovaltiota vastaan. Abbott määräsi kansalliskaartin lisäämään piikkilankaesteitä rajalle, ja laajensi rajanturvaamisoperaatiotaan.

Bidenin hallinnon reaktio tähän uhmakkuuteen oli arvattava. Viime viikolla liittovaltio antoi ukaasin, että he tulevat käyttämään voimatoimia rajalla olevia kansalliskaartin sotilaita vastaan, jos he eivät peräänny. Tästä kaikesta nokittelusta laukesi ketjureaktio, jonka seurauksena yli 20 osavaltion kuvernöörit ilmoittivat tukevansa Texasia. Moni osavaltio ilmoitti lähettävänsä myös omia kansalliskaartejaan Texasin tueksi. 

Tilanne rajalla on tällä hetkellä se, että siellä on kaksi aseistettua ryhmittymää, jotka pyrkivät saamaan toisen ryhmittymän pois rajalta. Texas haluaa rajan kiinni laittomilta maahantulijoilta – liittovaltio haluaa sen auki. Tilanne ei vielä ole mennyt laukausten vaihdoksi, mutta sen riski kasvaa koko ajan. Texasin joukot eivät tule perääntymään. Sama pätee todennäköisesti myös liittovaltion joukkoihin.

USA:ssa on jo pitkän aikaa kytenyt sisällissodan uhka. Nyt ollaan hyvin lähellä sitä pistettä, että tuo uhka on muuttumassa todellisuudeksi. Tämän rajakriisin suhteen maa on jakautunut kahteen leiriin. Toinen puoli tukee Texasia ja toinen Bidenin johtamaa liittovaltiota. Jos tähän pattitilanteeseen ei löydetä rauhanomaista diplomaattista ratkaisua, maa ajautuu ennen pitkää jonkinasteiseen sisällissotaan. 

Tällä hetkellä raja on Texasin joukkojen hallussa. Jos Bidenin hallinto lähettää liittovaltion armeijan tai jonkun mun liittovaltion aseistetun yksikön valtaamaan raja-alueen, se saa vastaansa useiden osavaltioiden kansalliskaarteista koostuvan armeijan, joka ei suostu perääntymään ilman taistelua. Pallo on tällä hetkellä Bidenin hallinnolla. Liittovaltion seuraava siirto tulee olemaan hyvin ratkaiseva. Onko liittovaltio valmis luovuttamaan ja kärsimään arvovaltatappion? Se jää nähtäväksi. 

Positiivista tilanteessa on kuitenkin se, että Rasmussenin uuden mielipidemittauksen mukaan kaikista äänestäjistä 69% tukee tässä kiistassa Texasia. Jopa demokraattiäänestäjien keskuudessa pieni enemmistö on Texasin puolella. Toisin sanoen Bidenin hallinto tietää, että jos tilanne eskaloituu sisällissodaksi, he tulevat jäämään pahasti alivoimaiseksi. Tämä tieto saattaa vähentää liittovaltion johdossa olevien halukkuutta eskaloida tilannetta lisää. 

On myös hyvä tiedostaa, että Texasissa on ollut jo vuosia aktiivinen itsenäisyysliike. Tämä eskalaatio tuskin vähentää tuon liikkeen kannatusta. On paljon mahdollista, että Texas jollain aikavälillä eroaa liittovaltiosta. Tästä seuraisi väistämättä ketjureaktio, jossa republikaaniosavaltiot yksi toisensa jälkeen seuraisivat Texasin esimerkkiä. Jos USA hajoaisi tällä tavalla kahtia, sillä tulisi olemaan arvaamattomia maailmanlaajuisia vaikutuksia.

Aiheeseen liittyviä uutislinkkejä olen kerännyt tänne.

Linkki jakamista varten: https://kanto.media/yjqp

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *