Kotimaisia riippumattomia medioita

Jos kaipaat perinteisen valtamedian rinnalle muita tapoja pysyä kärryillä ajankohtaisista asioista, niin mm. alla olevat toimijat tarjoavat suoria, rohkeita ja yleisestä linjasta poikkeaviakin näkökulmia. Vaihtoehtomedioita on jo laaja valikoima eri formaateissa ja haluankin nostaa esille muutamia kiinnostavia toimijoita.

Verkkolehdet:

Avoin media https://avoin.media/ ei valitettavasti ole enää aktiivinen toimija, mutta arkistojen kätköistä löytyy paljon kiinnostavaa materiaalia, mikä voi auttaa avaamaan kokonaiskuvaa maailman tapahtumista. Sen sijaan Avoin tilannehuone https://www.facebook.com/groups/364060420470558 on edelleen päivittyvä foorumi, josta voi löytää paitsi tuoreimpia huhuja ja hulluimpia spekulointeja, myös hyvin perusteltuja argumentteja sekä kiinnostavia poimintoja historiasta ja maailmalta.

Vastaan Sanomat “Se vastuullinen vastamedia”, kuten sivusto itse ilmaisee, tekee asiapitoista, kiihkotonta ja ajankohtaista journalismia. Päätoimittajana toimii sivuston perustaja Kimmo Kautio.


Naapuriseuran Sanomat https://naapuriseura.fi/ Toimittajana Helsingin Sanomissa sekä päätoimittajana Iltaset-lehdessä, Suomen Kuvalehdessä, Iltalehdessä ja Uudessa Suomessa toiminut Mauno Saari luotsaa uutta nettijulkaisua, jolle valtamedia on lyönyt vahvan leiman.

PosiTV https://positv.fi/videot/ on Ilkka Tiaisen johdolla niin ikään valtamediassa määritelty propagandakanavaksi jaettuaan narratiivista poikkeavia näkemyksiä. Heidän sivuiltaan löytyy mm. uutislähetyksiä sekä haastatteluja monista kiinnostavista aiheista, joita eivät perinteiset mediat käsittele.


Podcastit:

Heikelä & Koskelo 23 minuuttia https://www.youtube.com/watch?v=KK2mPTy24yo&list=PLdKicPo_k_AEFonVjHRQICC5gsko8zMHe&index=4 käsittelee paitsi kuumimpia yhteiskunnallisia puheenaiheita myös niitä, joista toivoisi valtamedian Suomessa käsittelevän. Avoimesti woke-kriittinen kaksikko, joka toisinaan uskaltaa kastaa varpaitaan salaliittoaltaan syvempäänkin päätyyn.

“Sananvapautta, perkele!”, sanoo Maikkarilta tuttu Ivan Puopolo https://www.youtube.com/@ivan_puopolo, joka sanoo olevansa kaiken kyseenalaistaja. Jos minulta kysytään, niin ei lähellekään tarpeeksi, mutta pienikin konsensuksen haastaminen valtamedian toimittajalta ansaitsee erityismaininnan nykytilanteessa.

Puheenaihe https://www.youtube.com/@puheenaihefi Leevi Leivon isännöimänä on noussut esille viime vuosina monipuolisen vierastarjonnan ja neutraalin haastattelutyylin myötä. Valitettavasti hänkin suojelee saavutettuaan statustaan ja varoo astumasta yleisesti hyväksyttyjen totuuksien tuolle puolen.

Hildén & Kaira https://www.youtube.com/@hildenkaira on suhteellisen uusi podcast, mutta on jo nyt tehnyt korkealaatuisia haastatteluja kovan luokan vieraiden kanssa.

Mikko Kemppe https://www.youtube.com/@MikkoKemppe/videos toimi korona-aikana tarpeellisena äänitorvena niille aiheille ja ihmisille, joille ei ollut muuta paikkaa tuoda esille omia näkemyksiään. Vaikka aktiivinen toiminta on hiipunut, tarjoaa podcast sekä ajattomia aiheita että herättelevän muistutuksen ajankuvasta.

Väärinajattelija https://www.youtube.com/@antti_launonen on koronakriitikkona monille tunnetuksi tulleen Antti Launosen ajatuksia herättävä, moniin kiehtoviin aiheisiin ja ihmisiin syväsukeltava podcast. Villejä aiheita, mielenkiintoisia vieraita sekä hienoja monologeja.

Totuuden Etsijät https://www.youtube.com/watch?v=HzIA22dLAV4 on omien sanojensa mukaan “sitoutumaton avoin foorumi eri alojen asiantuntijoille ja ajattelijoille, jossa jokainen vastaa itsestään. Sisältö saattaa järkyttää tai aiheuttaa pahennusta ja herättää ajattelemaan itsenäisesti.”

Muut:

Rakkausplaneetta® https://rakkausplaneetta.net/ kuvailee olevansa “vaihtoehtoinen, itsenäinen verkkojulkaisu, joka tarjoaa jatkuvasti laajenevan valikoiman puolueetonta, sensuroimatonta ja mainoksista vapaata sisältöä pyrkimyksenään kaikille avoimen informaation vapaa virtaus.” Paljon vaihtoehtoisia näkemyksiä terveydestä maailmanjärjestykseen.

Myytinkertojat https://www.youtube.com/results?search_query=myytinkertojat on mahtava sukellus muinaishistoriaan sekä esoterian maailmaan. Myyttejä käsitellään vastuullisesti asiatyylillä, mutta niin kiehtovasti, että aiheesta mitään tietämätönkin haluaa ymmärtää lisää. Katso myös: https://www.jaavuori.fi/

Terveyssummit https://terveyssummit.fi/ kokoaa vuosittain yhteen kenties laaja-alaisimmin eri terveysalan osaajia ja antaa äänen myös toisaalla vaiennetuille aiheille.

MKR https://mkrsuomi.fi/ on koronakriisin aikana perustettu yhteistyöverkosto, jonka toiminta oli aktiivisimmillaan pandemia-aikaan, mutta artikkelien joukosta löytyy myös edelleen ajankohtaisia tietoiskuja.

Lääkärijärjestö PSL https://pelastetaansuomenlapset.fi/ perustettiin estämään lasten “koronarokotukset”, mutta sittemmin kannanottoja on tullut moniin muihinkin aiheisiin. Sivuilta löytyy paljon arvokasta tietoa.

Anter Yaşa https://www.anteryasa.fi/ on pakolaistaustainen entinen muslimi, jolla on hyvin jyrkkä kanta niin integraatioon kuin islamiinkin. Hän on monien paheksuma kaunistelemattomien mielipiteidensä vuoksi, mutta hänen konsensusta haastavissa näkemyksissä on kuultavissa kokemuksen syvä rintaääni.

Huom! Kanto.median toimitus tekee omat kannanottonsa haluamistaan aiheista omilla nimillään. Emme vastaa muiden sisällöistä tai mielipiteistä.