Kanto.media ei pelkää tuntematonta

Avatar photo

BySami Antinniemi

9.1.2024

Kanto.median filosofiaan vie Donald Rumsfeldin kuuluisa lausahdus helmikuussa 2002 hänen selittäessään miksei Irakin väitetyistä massatuhoaseista löydy todisteita.

“On tunnettua tunnettua. Eli on asioita, joista tiedämme, että tiedämme. Tiedämme myös, että on tunnettua tuntematonta. Se tarkoittaa, että tiedämme, että on asioita, joista emme tiedä. Mutta on myös tuntemattomia tuntemattomia. Sellaista, josta emme tiedä, että emme tiedä.”

Nyt me tiedämme paljon siitä millainen mies Donald Rumsfeld on. Tiedämme myös WTC-iskujen ja Irakin sodan todellisista taustoista. Ja nyt tuntuu, että kohtaamme kiihtyvällä tahdilla yhä enemmän paljastuksia.

Valtamedia ei tartu näihin paljastuksiin ja tuntemattomiin tuntemattomiin seikkoihin monista tunnetuista syistä. Tuntematonta tuntematonta sekä sitä, mistä media ei kerro, on päivä päivältä yhä enemmän. Tietämättömyyden puu kasvaa paksuuttaan.

Kanto.median jutut on koodattu Donald Rumsfeldin viisauden mukaisesti kuvan esittämiin kategorioihin.

RUNKO-kategoria käsittelee tunnettuja asioita laajentaen myös sille alueelle, mistä media ei kerro, vaikka varsin hyvin tietää – eli tabuista sekä narratiiviin sopimattomista aiheista.

JUURET-kategoria pyrkii avaamaan sitä, mikä on tietämyksen ulkopuolella, sekä spekuloi ja analysoi syitä esimerkiksi sille, miksi media on hiljaa.

ONKALO-kategoria tutkii tuntematonta tuntematonta. Sitä, mitä on pidetty salaliittoteoriana, tuntemattomana ja mahdottomana.

Nyt maailma on pahasti jakautunut suurelta osalta siksi, että toiset ihmiset tietävät täysin eri asiat kuin toiset. Vain valtamedian tunnettuja asioita seuraamalla elää kuin keinotodellisuudessa. Ja samoin käy, mikäli on uppoutunut jonkin ideologian tai uskomuksen kaninkoloon. Näkökulmia on valtavasti, riidan saa aikaan mistä vain, vakava on hullua ja hullu on vakavaa.

”ME KANTO.MEDIASSA OTAMME VAKAVASTI VAKAVAT ASIAT JA KERROMME KUTEN NE OVAT”

”KUN JOKIN ON HULLUA, ME KANTOMEDIASSA OLEMME SITOUTUNEET KERTOMAAN, ETTÄ SE ON HULLUA.”

Eli, jos ufoja näyttää olevan, me kerromme, että niitä näyttää olevan.

Miksi valtamedia ei tee niin kuin me?

Haluaisimme tietenkin uskoa, että media kertoisi meille kaikille kaiken. Siihen miksi näin ei ole, on tietenkin syynä omistussuhteet, vaikuttimet sekä mm. CIA:n operaatio Mockingbird mutta on myös implisiittisiä yhteiskunnan rakenteesta ja ihmisen psykologiasta johtuvia syitä.

Narratiivipiiri

Narratiivipiirillä tarkoitan sitä ihmisten joukkoa, jotka muodostavat keskenään julkisen keskustelun narratiivin. Heitä ovat päättäjät, julkisuuden henkilöt, toimittajat sekä ne valitut asiantuntijat, joilta toimittajat kysyvät tiedot juttuihinsa. Suomessa narratiivipiiri on korostetun suppea, sisäsiittoinen ja hyvin yksipuolinen ajatuksiltaan. Esimerkiksi Yhdysvalloissa narratiivipiirejä on useita, mistä tietysti seuraa omat ongelmansa.

Näin ollen julkinen keskustelu sisältää vain tämän narratiivipiirin hyväksymät mielipiteet, ajatukset sekä tietenkin heidän keskinäiset vaikuttimensa.

Nyt narratiivipiirin kertoma viesti on paitsi irti todellisuudesta, vaikuttimien vinouttama, myös aivan liian kapea ja sisäsiisti voidakseen kertoa vakavasti maailman koko hulluudesta. Siksi tarvitsemme riippumatonta mediaa voidaksemme haastaa narratiivipiirin narratiivin.

Toinen tärkeä yleistä narratiivia vinouttava asia on:

Gated Institutional Narrative (GIN)

Gated Institutional Narrative eli institutionaalinen rajattu narratiivi, on matemaatikko Eric Weinsteinin kuvaama yhteiskunnallinen ilmiö.

Rajattu institutionaalinen narratiivi on kuin pörssi, paitsi rahan sijasta se on informaation ja ideoiden pörssi. Voidaksesi osallistua tähän pörssissä käytävään keskusteluun, sinun on saatava sieltä paikka. Se tarkoittaa, että sinun on kirjoitettava tärkeään lehteen, kuten Wall Street Journaliin, tai sinun on oltava senaattori tai kongressin jäsen, jotta voit saada yhteyden uutismediaan, jossa sinun on istuttava virallisessa uutisstudiossa kaikissa tilanteissa, olet sitten professori, toimittaja tai poliitikko. Jos kykenet saamaan paikan GIN:n sisältä, voit käydä keskustelua muiden ihmisten kanssa tämän tietyn rajatun keskustelun piirissä. Meillä muilla ei ole saman tason pääsyä tähän hyvin rajattuun keskusteluun. Tätä voisi verrata ylennykseen vapaapainin maailmassa.  Se on kuin yhteisesti sovittu rakenne, jossa ihmiset usein sopivat simuloivansa aitoa kiistaa. Mieluummin kuin kiisteltäisiin aidosti, (koska johonkuhun voisi oikeasti sattua) osanottajat työskentelevät yhdessä tuottaakseen kiinnostavaa ja tasalaatuista tuotetta massakulutukseen. Ongelma rajatussa ins­ti­tu­tio­naa­li­ses­sa narratiivissa on se, että yleensä se ei sisällä kaikkein tärkeimpiä ideoita. Ja tässä kohtaa tulee käyttöön GIN:n porttifunktio. Sillä kaikkein tärkeimmät ideat ovat todennäköisimmin niitä, jotka ovat kaikkein häiritsevimpiä. ” – Eric Weinstein

GIN:n tärkein ja samalla vahingollisin oire on tämä:

Sillä kaikkein tärkeimmät ideat ovat todennäköisimmin niitä, jotka ovat kaikkein häiritsevimpiä. “

Lukija on saattanut huomata ilmiön. Maailman ristiriitojen lisääntyessä narratiivipiirin kertoma viesti muuttuu yhä laimeammaksi ja tosiasioita vältteleväksi. Siitä mistä pitäisi puhua, ei puhuta. Kun näistä asioista tulee niin polttavia, että niistä on pakko puhua, aktivoituu GIN:n porttitoiminto pitääkseen nämä asiat ulkopuolella keskustelusta. Narratiivissa niitä leimataan populismiksi, salaliittoteorioiksi ja muuksi vastaavaksi.

Tämä valikoitunut keskustelu on GIN:n seurausta. Tärkeässä ja korkeassa asemassa, etenkin narratiivipiirin osana, on henkilökohtaisesti vahingollista puhua aiheista, joista puhuminen voisi vahingoittaa narratiivia ja siten omaa asemaa osana narratiivipiiriä.

Kun koronapandemia ja moni muukin seikka toi narratiiviin valheita, on narratiivipiiri ja GIN ajautunut toistamaan valheita. Tästä on tullut narratiivipiirille edullisempaa kuin toden puhuminen ja yhä useampi pakenee valheen toistamista hiljaisuuteen. Jatkuessaan tämä tulee tuhoamaan yhteiskunnan ja siksi niin ei voi jatkua.

Media käy nyt lävitse nahan luontia joka puolella maailmaa. Ihmisten itse tuottama kansalaisjournalismi uudistaa narratiivipiirin, rikkoo GIN:n sekä korvaa institutionaalisen median.

It`s Nuts out there but in KantoMedia we just deal with it!

– Sami Antinniemi

Clown World
Linkki jakamista varten: https://kanto.media/p3kj
One thought on “Kanto.media ei pelkää tuntematonta”
  1. Mikä taho Suomessa hoitaa ja hallinnoin GIN pörssin paikkoja? Mediapooli?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *