BRICS – siis mikä?

Avatar photo

BySanni Berg

4.1.2024 , , ,

Kuvakaappaus 15.6.2023 Kauppalehdestä


31.1.2024 Yle uutisoi jälleen uusista Brics-maista: Egypti, Etiopia, Iran ja Arabiemiirikunnat. Saudi-Arabian liittyminen oli tiedossa jo silloin, kun kirjoitin artikkelin.


Siis mikä?

Jos mainitsen jollekin Bricsistä, kohtaan pääsääntöisesti kysyvän katseen. Niin vähän mediamme ovat aiheesta kirjoittaneet, ettei mikään ihme, jos iltapäivälehtiä selailevalta kansalta on mennyt ohi, että mikä BRICS ja miten se meihin liittyy.

Läntinen liittouma Yhdysvaltojen johdolla on tottunut jo vuosikymmenen ajan ajattelemaan, että he ovat maailman napa dollareineen, mutta jo vuodesta 2009 on aktiivisesti pyritty kasvattamaan vastavoimaa ja etsimään vaihtoehtoa lännen dominoimalle maailmanjärjestykselle.


Yle kertoi elokuussa BRICS-maiden huippukokouksesta, jossa Brasilia (B), Venäjä (R=Russia), Intia (I), Kiina (C=China) ja Etelä-Afrikka (S=South Africa) päättivät kutsua Saudi-Arabian, Iranin, Etiopian, Egyptin, Argentiinan ja Yhdistyneet Arabiemiraatit Brics-liittouman uusiksi jäseniksi. Vuoden 2024 alussa Saudi-Arabian jäsenyys virallistettiin ja näin ollen BRICS-liittouman osuus maailman taloudesta kasvoi kasvamistaan. Presidentti Niinistö kommentoi asiaa artikkelissa näin:

“Lännelle haetaan ja rakennetaan nyt vastavoimaa. Ja on tällä pyrkimyksellä vetovoimaakin. Moni maa haluisi liittyä Brics-joukkoon mukaan.

Jo vuosia on vallinnut yksinapainen maailmanjärjestys, jossa Yhdysvallat käytännössä sanelee, miten asiat pitää tehdä tai mikä on sotarikos ja mikä ei. Elämme kuitenkin maailmassa, jossa on lähemmäs 200 valtiota, ja länsiryhmittymä on vain pieni osa valtioista. Länteen yhä vahvemmin sitoutuneen Suomen ja suomalaisten on oleellista ymmärtää, että USA:n mahtia haastetaan nyt toden teolla.

Silloin, kun läntiset mediat haluavat antaa mielikuvan siitä, että pakotteet tehoavat, Venäjä jää yksin ja maailma tuomitsee Putinin, on oleellista ymmärtää realiteetit: Venäjää tuskin tullaan hyljeksimään kuin liberaaleimmassa lännessä eikä sillä tule olemaan pulaa kauppakumppaneista tulevaisuudessakaan.

Moni historiaa tunteva saattoi jo sodan alettua väittää, että Yhdysvallat, EU ja Suomi etunenässä ampuvat itseään jalkaan kovilla pakotteilla eikä itse asiassa monikaan länsimainen yritys toimi inhimilliset arvot edellä kuin julkilausumissaan. Mutta putinismiksihan sellainen leimattiin ja sen varjolla kritiikki sivuutettiin julkisesta keskustelusta.

Arvokeskustelu ja moraalikäsitykset kuuluvat kyllä yhteiskunnalliseen keskusteluun, mutta on myös elintärkeää (kirjaimellisesti!) ymmärtää maailmanjärjestystä sellaisena kuin se on – ei ainoastaan läntisen maailman silmin katsottuna.

Tässä vielä yksi havainnollistava kuva arvostetun amerikkalaisen ekonomistin Mishin blogista:
How Russia Makes a Mockery of US Sanctions in One Picture

Näin sanktiot luovat kokonaan uusia markkinoita.

***
5.1.2024 Yle:n kolumnisti sanoo rohkeasti ääneen sen, mitä moni muu ei edes tahdo ajatella nyt, kun Suomi on solminut entistä vahvemmat siteet länteen ja katkaissut suhteet itänaapuriin.
Joona-Hermanni Mäkisen kolumni: Yhdysvaltojen johtama maailmanjärjestys on tulossa tiensä päähän

Linkki jakamista varten: https://kanto.media/jo1g

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *