Valkohaalarit Suomessa

Avatar photo

ByKati Häkkinen

6.3.2024 ,

Valkohaalarit on yksi mielenosoittamisen muoto ja mielenosoittaminen on jokaiselle kansalaiselle kuuluva perusoikeus.

Valkohaalareihin pukeutuvat ovat tavallisia kansalaisia, jotka haluavat ottaa kantaa yhteiskunnallisiin epäkohtiin. He tulevat eri ammattiryhmistä laajalla rintamalla ikäjakauman vaihdellessa nuoremmista vanhempiin ihmisiin. Mukana on sekä naisia että miehiä. Asuun kuuluu valkoisen haalarin lisäksi valkoinen naamari. Tämä asu takaa mukana olon anonyymisti, jos ei esimerkiksi ammattinsa vuoksi halua esiintyä julkisesti omilla kasvoilla. Valkohaalareiden lisäksi mielenosoituksessa on mukana flaijereiden jakaja/ jakajat sekä valokuvaaja. Jaettavissa flaijereissa on lisätietoa liittyen kunkin valkohaalarimielenosoituksen aihealueeseen.

Valkohaalaritoimintaa on ympäri Suomea. Valkohaalarimielenosoituksia järjestetään aktiivisesti pääkaupunkiseudulla Helsingissä ja Vantaalla, Turussa, Kouvolassa sekä Oulussa. Jokaisella paikkakunnalla on oma vastuuhenkilönsä, joka kokoaa porukan kasaan, hoitaa etukäteisvalmisteluja (mielenosoituksen aihe, flaijerit, kutsu tapahtumasta sosiaaliseen mediaan, ilmoitus poliisille ja mahdollisesti muulle taholle jos kokoontumispaikka sen vaatii) ja raportoi sosiaaliseen mediaan yhteenvedon tapahtumasta.

Jokaiseen valkohaalarimielenosoitukseen lähdetään joko erillisellä aiheteemalla tai sitten ottamalla laajemmin kantaa eri aihealueisiin. Jokaisella valkohaalarilla on oma viesti, joka on kirjoitettu kylttiin, jota valkohaalari kantaa käsissään vartalon edessä. Kyltti voi olla omatekoinen tai painettu koon vaihdellessa. Tyypillinen koko kyltille on 40x 60cm. Kyltti on helppo askarrella itse. Pahvin päälle valkoinen paperi, tussilla teksti ja päälle kontaktimuovi, jolloin kyltti on säänkestävä. Valkohaalariasun voi hankkia mm. rautakaupoista (suojahaalari) ja naamareita löytyy mm. naamiaiskaupoista. Osalla vastuuhenkilöistä on mukana ylimääräisiä asuja ja naamareita sekä valmiita kylttejä, jolloin ensikertalaisilla olisi mahdollisimman matala kynnys lähteä mukaan.

Valkohaalarimielenosoitus on kestoltaan 60-90min. Valkohaalarit kulkevat jonossa noin kahden metrein välein hitaasti edeten aiheuttamatta häiriötä liikenteelle tai ympärillä liikkuville ihmisille. Henkilömäärä vaihtelee n.10- 20 valkohaalariin, mutta liikenteeseen voidaan lähteä pienemmälläkin osallistujamäärällä. Valkohaalarimielenosoitukset ovat omia erillisiä tapahtumia tai jonkin muun tapahtuman yhteydessä järjestettävä mielenosoitus. Valkohaalarit eivät mielenosoituksen aikana puhu tai vastaa mahdollisiin esitettyihin kysymyksiin tai kommentteihin. Mikäli mielenosoitus alkaa sisätiloista, kyltit eivät ole näkyvillä vaan ne kulkevat vartalon sivulla niin että kylttien tekstit eivät ole esillä. Kyltit otetaan näkyville vasta ulkona.

Valkohaalarit noudattavat tarkasti näitä etikettejä ja pyrkivät mahdollisimman häiriöttömään toimintaan. Valkohaalaritoiminnan suosio on ollut kasvussa ja ihmiset ovat löytäneet tämän vaikuttamisen muodon. Lämpimästi tervetuloa mukaan!

Yhteyshenkilöt ja tiedustelut: Helsinki (katja.raunio (at) gmail.com), Vantaa (TG: katihakkinen), Tampere (TG: serafit86), Turku (jani.tuominen (at) tutamail.com), Oulu (Jouni Talvinen 050-490 5995)

Sosiaalisen median kanavat:
* FB: (tulossa)
* TG: https://t.me/valkohaalarit
* X: (tulossa)

Valkohaalareista valtamediassa ja muualla:
* MTV Uutiset
* Rumble Valkohaalarit – valtamedian juttuja tavallisempi juttu

Yleisölle jaettava tiedote itse valkohaalareista PDF muodossa: Valkohaalarit-tiedote

Kuvaajien ja avustajien ohjeistus: Avustajien-ohjeistus

Linkki jakamista varten: https://kanto.media/bfqs

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *