CBDC, eli digitaalinen keskuspankkiraha tuntuu olevan jostakin syystä kaikkialla ylimpien valtaapitävien lempilapsi mutta vastustus maailmalla nousee, jopa pankkiirien ja ekonomistien keskuudessa.
Lakiehdotus Norjassa määrittää, että jokaisessa kaupassa olisi oltava mahdollisuus käyttää käteistä rahaa. Oikeusministeri Emilie Enger Mehl kertoo raportissaan, että käteinen raha on säilytettävä myös hätätilanteita varten.
Myös Ruotsissa Riksbank vaatii käteisen käytön ylläpitämistä muiden maksukeinojen rinnalla. Marraskuussa 2023 Ruotsin keskuspankki lähetti kirjeen Ruotsin Valtiovarainministeriön rahoitusmarkkinaosastolle vaatien toimia käteisen säilyttämiseksi.
“Ensinnäkin käteisen asemaa on vahvistettava, jotta kuluttajat voivat käyttää käteistä maksamiseen”, totesi keskuspankin pääjohtaja Erik Thedéen 14-sivuisen kirjeen ohessa julkaistussa lehdistötiedotteessa. “Toiseksi yhä useammat kuluttajat ja yritykset tarvitsevat maksutilejä. Kaikkien, joilla on tarve maksaa, on myös voitava maksaa.”
Ruotsissa käteisen käyttö on vähentynyt 12 vuodessa lähes neljästäkymmenestä prosentista kahdeksaan prosenttiin.
CBDC eli digitaalinen keskuspankkiraha
EU taas ajaa voimakkaasti digitaalista euroa, eli käytännössä digitaalista keskuspankin rahaa.
Euroopan keskuspankki ECB julkisti CBDC suunnitelmansa marraskuussa 2023
Luvassa olisi kuluttamisen helppoutta eurokansalaisille.
Sivustollaan EU lausuu näin:
”Suunnitelman mukaan digitaalinen euro on käteisen rahan digitaalinen muoto, jota voitaisiin käyttää kaikissa digitaalisissa maksuissa koko euroalueella. Se olisi laajalti saatavilla, peruskäytössä maksuton ja käytettävissä sekä verkossa että verkon ulkopuolella. Se tarjoaisi korkeimman mahdollisen yksityisyyden suojan ja antaisi käyttäjille mahdollisuuden suorittaa maksut välittömästi keskuspankkirahalla. Sitä voitaisiin käyttää ihmiseltä ihmiselle, myyntipisteessä, sähköisessä kaupankäynnissä ja julkishallinnon liiketoimissa. Mikään digitaalinen maksuväline ei tarjoa kaikkia näitä ominaisuuksia. Digitaalinen euro täyttäisi tämän aukon.”
Olisiko syytä kysyä, miten digieuro eroaa käteisestä muuten kuin siinä, että lompakko ei ole omassa taskussasi?
Joulukuussa 2023 Euronews kirjoitti EU:n aikeista peitellyn kriittisesti.
Kriitikot pitävät Euroopan Keskuspankin digitaalista rahaa Kiinan digitaalisen Yuanin kaltaisena projektina. Toisin kuin vapaa markkinatalous käteisineen, digitaalinen keskuspankkiraha olisi pohjimmiltaan keskuspankin suoraan käyttäjille luomaa rahaa, jonka käyttöä se voisi käytännössä valvoa. Jokainen ”seteli” olisi näkyvillä ja potentiaalisesti isonveljen silmien alla, ei ihmisen taskussa ja piilossa.
Käytännössä tämä mahdollistaa totaalisen kontrollin sekä rahankäytön säätelyn ja jopa kieltämisen väärin käyttäytyvältä kansalaiselta. Kiinassa näin jo toimitaan ja vastaavia haluja on näkynyt valtaa pitävillä meillä läntisissä demokratioissakin kuten vaikkapa Justin Trudeaun Kanadassa.
CBDC antaisi tällaiselle toiminnalle loistavan työkalun, varsinkin jos muita vaihtoehtoja ei käytännössä ole.
Euronews artikkelissa lainataankin omaehtoista markkinataloutta kannattanutta sekä sosialismista varoittanutta taloustieteilijä Friedrich von Hayekia:
“The road to serfdom is paved with good intentions.”
”Tie maaorjuuteen on päällystetty hyvillä aikomuksilla.”
Friedrich von Hayek sai taloustieteen Nobelin 1974
Eri puolin maailmaa kansalaiset haistavatkin digitaalisen keskuspankkirahan vaarat ja vaativat todellisen anonyymin käteisen säilyttämistä. Mm. Australiassa ja Britanniassa on nyt käynnissä kansalaisaloitteet tätä varten.