Samulin haittakertomus

Avatar photo

ByToimitus

16.5.2024 , , ,

– Tuntuu kuin tekisin hidasta kuolemaa.

Yli kaksi ja puoli vuotta Samuli Tofferi, 47, on kärsinyt terveysmurheista. Aiemmin hyväkuntoinen, työssäkäyvä ja muutenkin aktiivista elämää viettänyt Tofferi on kuin varjo entisestä itsestään. Niin työkyky, toimeentulo kuin fyysinen kuntokin ovat romahtaneet eikä helpotusta ole näköpiirissä.

– Otin ensimmäisen ja viimeisen koronapiikin 5.11.2021 ja 10 päivää siitä sain hirveät kouristelukohtaukset kämmeniin ja yläkehoon. Siitä johtuen sykkeeni nousi todella korkealle ja tajuntakin alkoi pikkuhiljaa hämärtymään, joten päädyin tilaamaan ambulanssin. Se oli jotain todella outoa, uutta ja pelottavaa, mitä minulla ei ikinä aikaisemmin ole ollut.

Sairaalassa diagnoosiksi todettiin hypokalemia eli kaliumvaje ja eteisvärinä (flimmeri). Tofferilla oli vuotta aiemmin ollut yksittäinen eteisvärinä, joka oli käännetty sähköllä, mutta nämä oireet olivat aivan uudenlaisia.

– Otettiin kaikenlaisia verikokeita ja sitten sain kaliumtipan, minkä ansiosta sillä kertaa ei tarvittu eteisvärinärytmiä sähköllä kääntää, kun kääntyi itsestään. Pääsin sitten kotiin ja oli kyllä semmoinen tunne, ettei kaikki todellakaan ole kohdillaan. Olin jo seuraavana päivänä menossa takaisin päivystykseen, mutta ajattelin, että kyllä tämä tästä. Minulla kuitenkin alkoi jatkuvat kaulan ja yläkropan puristus- ja kuristusoireet, pahoinvointia, huimausta sekä tuli toispuoleista tinnitusta ja näköhäiriöitä, jotka onneksi ovat jo menneet parempaan suuntaan. Muuten oireet ovat jatkuneet tähän päivään saakka.

Tuosta marraskuisesta episodista alkoi tutkimusrumba, jonka myötä löydettiin nousevan aortan laajentuma. Flimmerin myötä Tofferin sydäntä oli tutkittu jo aiemmin eikä silloin näkynyt mitään merkkejä kyseisestä ongelmasta, mutta helmikuussa 2022 laajentumista huomattiin tapahtuneen jo merkittävästi. Toistuvia eteisvärinöitä on tullut myös tiuhaan tahtiin sittemmin, ja viitenä kertana seitsemästä rytmi on pitänyt kääntää sähköllä. Miehelle on vastikään tehty katetriablaatiohoito reilu kuukausi sitten, jotta jatkuvat flimmerit loppuisivat. Vaikka ajallinen yhteys on selvä, kielletään koronarokotteen vaikutus lääkäreiden toimesta jyrkästi.

– Minulla ei ole sitä Y59-diagnoosia virallisesti, koska edelleenkään lääkärit, missä olen käynyt, eivät sitä myönnä. Omakannassa kyllä monessa paikassa lukee siitä, että koronapiikin jälkeen on alkanut oireet, mutta jostain kumman syystä sitä ei nähdä edes vaihtoehtona, että se voisi olla ongelmien aiheuttaja. Ensimmäisen koronankin sairastin vasta toukokuussa 2022 viikon nuhakuumeena, joten long covidin piikkiin ei voi tätä oirekuvaa laittaa.

Moni rokotehaittadiagnoosin saanut kärsii autonomisen hermoston ongelmista, kuten myös Tofferi, joka oireiden helpottamiseksi hakeutui ammattitaitoisen hermoratahierojan vastaanotolle testeihin ja sai vahvistuksen epäilyilleen; myös hänen hermostonsa on aivan sekaisin ja todennäköisin syy on koronarokote. Niin ikään uniapnea vaivaa miestä nykyään eikä siihen liittyvää oireistoa ollut ennen rokotteen ottamista. Lääkärit kuitenkin kieltäytyvät pitämästä rokotehaittaa mahdollisena aiheuttaja siitä huolimatta, että lukuisat normaalista poikkevat terveysongelmat alkoivat alle kahden viikon sisällä pistoksesta.

– On ollut hämmentävää huomata, miten asenteellisesti lääkärit suhtautuvat, jos kerron epäileväni piikkihaittaa. Se, että tietämättä suljetaan heti yksi vaihtoehto pois, hankaloittaa hoitokeinojen löytämistä. Tuntuu, että olen heitteillä tämän asian kanssa ja tiedän, etten ole ainut.

Tofferi haluaa oman kokemuksensa jakamalla rohkaista muitakin puhumaan avoimesti aiheesta ja vaatimaan sitä, että rokotehaittojen mahdollisuus otetaan tosissaan sen sijaan, että syitä ja selityksiä haetaan automaattisesti toisaalta. Lisääntynyt tietoisuus oireiden monimuotoisuudesta voi avata uudenlaisia hoitopolkuja ja sitä myötä helpottaa hänenkaltaisiaan.

– Toivon todella paljon tsemppiä ja paranemisia kohtalotovereille!

Linkki jakamista varten: https://kanto.media/6v7p

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *