#Kantoraportti: Julian Assange on vapaa – mitä se merkitsee?

Avatar photo

BySami Antinniemi

26.6.2024 ,

Vietettyään 12 vuotta eristyksissä sekä Ecuadorin Lontoon lähetystössä että viisi vuotta vankilassa toimittaja Julian Assange pääsi vapaaksi.

Miksi Wikileaksin perustanut Julian Assange joutui etsimään turvaa lähetystöstä?

Tucker Carlson silloisena FoxNewsin toimittajana vuonna 2019:

“Julian Assange nolasi lähes jokaisen Washingtonissa. Hän julkaisi dokumentteja, jotka kyseenalaistivat Irakin ja Afganistanin sodan taustat. Hän aiheutti Debbie Washerman Schultzille potkut DNC:stä. Hän nolasi Hillary Clintonin tuomalle esille, että demokraattipuolueen esivaalit todella olivat järjestetyt. Suurin piirtein jokaisella Washingtonissa on syynsä vihata Julian Assangea…”

Yhdysvaltojen otetta paossa ollut Assange asusti Ruotsissa, jossa häntä vastaan nostettiin todennäköisesti tekaistu syyte seksuaalisesta ahdistelusta. Yhdysvaltojen suunnalta syytteitä nousi koko ajan lisää, ja 2012 Julian sai poliittisen turvapaikan Ecuadorin lähetystöstä.

Ecuadorin lähetystössä Assangea salakuunneltiin ja Yhdysvallat harkitsi jopa hänen surmaamistaan erilaisin keinoin. Hillary Clintonin mainitaan kysyneen, voisiko hänet surmata droonilla.

Assange vangittiin Ecuadorin lähetystöstä vuonna 2019 ja siirrettiin Britannian tarkasti vartioituun Belmarshin vankilaan. Assangen siirron Britanniasta Yhdysvaltoihin pelättiin johtavan hänen surmaamiseensa. Kansainvälinen painostus on nyt kuitenkin johtanut hänen vapauttamiseensa. Lopullinen vapautuminen tapahtui Yhdysvaltojen Saipanin oikeudessa.

Asianajaja Barry Bollack pressikonferenssissa Saipanissa vapautuksen jälkeen:

Hra. Assangen syyttäminen on ennenkuulumatonta. Sataan vuoteen USA:n vakoilulakia ei ole käytetty journalistin ja julkaisijan syyttämiseen kuten hra. Assange. Hän on julkaissut todenmukaista, tärkeää ja uutisoinnin arvoista tietoa mukaan lukien todisteita Yhdysvaltojen sotarikoksista. Hän on kärsinyt valtavasti kamppailussaan sananvapauden ja lehdistönvapauden puolesta…”

Pohjimmiltaan kyse on puhtaan vallan ja vapaan ihmisten maailman kamppailusta. Kuten #kantoraportti -videon haastattelussa Julian sanoo, valtioiden ja korporaatioiden yhteinen voima on rajoittamassa ihmiskunnan vapautta – viimeisessä haastattelussaan ennen vangitsemista Julian Assange kertoo näkevänsä nyt syntyvän viimeisen vapaan sukupolven, jolla on kyky valita oman elämänsä polku.

Katso tästä #kantoraportti:

Tänään Wikileaks julkaisi kuvan Julian Assangesta tapaamassa vaimonsa Stellan.

Linkki jakamista varten: https://kanto.media/0qk3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *