Nyt niitä valoja päälle ja äkkiä!

Avatar photo

BySanni Berg

5.1.2024 , ,
Vladimir Putin


Syksyllä 2022 kirjoitettu kolumni on taas ajankohtainen, kun pörssisähkö huitelee jälleen uusissa ennätyslukemissa!

En suinkaan kannusta protestin merkiksi pitämään kaikkia mahdollisia keinovaloja päällä yötä päivää tai vihjaa, että ihmisten pitäisi tukea Putinin sotatoimia.

Otsikon kaltainen vastuunsiirto ja tunteisiin vetoaminen kuitenkin jättää jopa Marinin taannoisen suorituksen kakkoseksi. 

Kuten johtajansa, myös kansa on tullut itsepetoksen mestariksi korona-aikana, joten pahoin pelkään monen nyökytelleen tällekin Hesarin pääkirjoitukselle ikään kuin kyseessä olisi täysin objektiivinen totuus, josta jokaisen ihmisyyttä kunnioittavan tulisi ottaa onkeensa. 

Energiansäästötalkoot voisivat itsessään olla jopa kannatettava idea, etenkin heidän kohdallaan, jotka vähät välittävät kulutustottumuksistaan. Positiivisena sivutuotteena materialistinen ihminen saattaisi oppia jälleen nauttimaan perusarjen ”itsestäänselvyyksistä”. 

Nyt kuitenkin jatkuvalla syötöllä aivopestään ihmisiä luulemaan Putinin olevan pääsyyllinen Suomen katastrofaaliseen tilanteeseen, jottei todellisia syyllisiä tarvitse nostaa tikunnokkaan. 

Viime vuosien poliittisilla päätöksillä on ajettu tietoisesti ahdinkoon niin omavarainen maa- kuin energiatalouskin, puhumattakaan hoitoalan johdonmukaisesta tallomisesta.

Tilanne Ukrainassa on ollut räjähdysherkkä jo vuosia, mutta siitä huolimatta EU-maat ovat systemaattisesti sulkeneet voimaloitaan, lisänneet riippuvuutta Venäjän kaasusta ja Suomessa jopa turpeentuotanto on ajettu alas täysin tietoisena siitä, että Venäjä pitää kädessään värisuoraa. Mutta ei muuta kuin ’all in’ ja sormet ristiin! 

Vastikään selvisi, että Suomen valtio maksaa reservisähkön pimittämisestä kansalaisilta, seitsemän voimalaitosta on käyttökatkolla ja Olkiluoto 3 (joka muuten on maailmanhistorian viidenneksi kallein rakennus) on – YLLÄTYYYS – kohdannut jälleen vastoinkäymisiä. Sen oli määrä alkaa tuottaa sähköä jo vuonna 2009, joten sinuna en pidättäisi hengitystä odottaessasi sen pelastavan kylmää ja köyhää joulua. 

Tai pidätä toki – se voisi olla suorastaan ekoteko. Onnistuuhan Suomen ennätysnopea vihreä siirtymä niinkin, että yhä useampi muuttuu mullaksi joko oman käden kautta tai apukäsien puuttuessa. 

Jatkuvasti eri aloilla meritoituneet ammattilaiset ihmettelevät julkisesti hallituksen täysin päättömiltä vaikuttavia ratkaisuja tai niiden olemattomuutta. 

Muutama päivä sitten yksi Suomen tunnetuimmista talousasiantuntijoista Martin Paasi totesi Twitterissä : ”Ihan kuin tietoisesti yrittäisivät tuhota talouttamme – aivan käsittämätöntä.”

Mittavasta musiikkiurastaan ja rohkeista kannanotoistaan tunnettu Iso H vastasi hänelle mielestäni hyvin tyhjentävästi:

”Hallituksen toiminta vaikuttaa käsittämättömältä, jos olettaa heidän haluavan toimia suomalaisten parhaaksi. Mutta toiminta on täysin loogista, jos päämääräksi vaihtaakin talousjärjestelmän romuttamisen. 

Occamin partaveitsi: valitse vaihtoehdoista yksinkertaisempi. Kumpi se on?”

Myös minä lopetan arvoitukseen:

kuinka monta Isoa Hoota tarvitaan sytyttämään lamppu?

Linkki jakamista varten: https://kanto.media/5mop

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *