Turvallinen tila

Avatar photo

BySanni Berg

5.1.2024

Naapurustossa haluttiin vaaralliseen tienristeykseen ’Varo lapsia!’ -kyltti. Kaikki olivat samaa mieltä, että jälkikasvu on pidettävä turvassa kaikin mahdollisin tavoin, joten varoituskolmio pystytettiin. Kuvassa juoksivat pienet kaksilahkeiset, joten joku keksi huomauttaa, että tasa-arvon nimissä viereen pitäisi laittaa toinen kyltti, jossa viipotettaisiin hameen helmat heiluen. Näin tehtiin ja kaikki olivat tyytyväisiä, kunnes…

B-rapun katkeroitunut keski-ikäinen sinkku hermostuu kerta kerralta enemmän kyltit nähdessään ja huudahtaa lopulta itsekseen: ”JAA, ETTÄ VIIS MINUN HENGESTÄNI!” Siispä hän tekee vetoomuksen ja saa risteykseen liikennemerkin myös yksinäistä aikuista symboloimaan.

Martti ja Kerttu läheisestä senioritalosta alkavat miettiä, että olisihan heidänkin voitava poistua kotoaan ilman pelkoa, että auto ajaa päälle, joten pian muiden kylttien seuraksi ilmestyy ”Varo vanhuksia!” -kolmio. Sitten pariskunta muistaa, että osa heidän tuttavistaan tarvitsee apuvälineitä liikkumiseen, mutta kukaan ei kehota varomaan heitä. Ja niin jonon jatkoksi lisätään kyltti ”Varo liikuntarajoitteisia!”

Yksi naapurustosta muistaa, että lähelle on vastikää perustettu vastaanottokeskus – ja miten surullista olisikaan, jos muutenkin sorretut ihmiset jäisivät auton alle heidän takiaan. Niinpä tien varteen tilataan liikennemerkki ”Varo kaikenmaalaisia ihmisiä!”

C-talon Pinjalla on seitsemän koiraa, mutta ei ainuttakaan ylimääräistä – ja hänen mielestään eläinten oikeudet ovat vähintäänkin yhtä tärkeitä kuin ihmisten, joten hän aktivistiporukkansa avulla saa hankittua risteykseen plakaatin ”Varo eläimiä!”

***

Uskooko joku, että jonkin ryhmän turvallisuus todellisuudessa lisääntyy varoituskylttien myötä?

Kuvitteleeko joku, että kaikki ilman erillismainintaa ovat automaattisesti vaarassa tulla yliajetuksi?

Entäpä jos nekin, jotka olisivat ymmärtäneet ottaa lapset huomioon, unohtavat alkuperäisen tavoitteen olleen luoda turvaa – ei liikennemerkkinäyttelyä?

***

No, sitä tarina ei kerro…

Koska yhtäkkiä joku keksii, että ilmaisu ”Varo jotakuta!” saatetaankin potentiaalisesti ymmärtää niin, että kyseinen taho on vaara itsessään. Joten ei kauaakaan, kun kaikki kyltit on poistettu käytöstä – ettei kukaan vaan loukkaannu.

Linkki jakamista varten: https://kanto.media/czee

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *