Ongelmat ravinnossamme

Avatar photo

ByJani Tuominen

23.1.2024 ,


Olen lukenut ravintotieteitä harrastuksenomaisesti suurella innolla ja palolla n. 25 vuotta. Tiedän ravintoaineiden merkityksen erittäin hyvin omakohtaisen kokemuksen kautta, sillä olen saanut aivovaurion ravintoaineen puutoksesta ja olen selättänyt insuliiniaineenvaihduntahäiriön.

Kerron miten tuo insuliiniresistenssi havahdutti minut.

Olin tietoinen nykyaikaisen ruuan tuotannon ongelmista, mutten ymmärtänyt vielä juurisyitä mistä ongelmat johtuvat. Ajatus, että ultraprosessoitu ruokamme aiheuttaa sairauksia oli minulle tuttu, mutta miten se tarkalleen ottaen johtaa sairauksiin, tässä olin vielä hakoteillä. Sain tähän täydentävää vastausta noin 40-vuotiaana.

Treenasin potkunyrkkeilykilpailuihin ja kävin salilla lähes joka päivä. Pakkosyötin itseäni virallisilla ohjeilla ja korkealla hiilihydraatilla, jotta saisin painoni pidetty raskaan sarjan vaatimassa tasossa. Olin hyvässä kunnossa, mutta tuli totaalisesti seinä vastaan. Energiat hävisivät, sisäelinrasva alkoi lisääntymään ja nestettä kertyi ympäri kehoa. ”Mikä hitto tässä nyt on??” Tein kaiken kuten ennenkin ja sain touhullani aina loistavia tuloksia – enkä uskonut ongelmien vanhenemisestakaan johtuvan.

Juurisyyn kaivaminen oli prosessi joka avasi silmäni ja sain vastauksen 10 vuoden ajan pohtimaani kysymykseen. Ihmettelin miten voi olla, että ihmiset ovat laihdutuskuurilla koko elämänsä ja epäonnistuvat niissä lähes täydellisesti. Asian on pakko olla monimutkaisempi kuin ”syöt vähemmän kuin kulutat” ja epäonnistuminen ei johdu vain ”säästöliekillä” oleilusta.

Aloin tutkimaan kehon hormonaalisia toimintoja. Kun päädyin insuliiniaineenvaihduntaan, tajusin mistä asia johtuu. Käytämme vääriä rasvoja, enkä puhu nyt eläinrasvoista vaan teollisista omega-6 kasvirasvoista. Syömme jatkuvasti korkeahiilihydraattisia välipaloja ja vedämme hiilaria yli kehon sietokyvyn, näin päädymme aineenvaihduntahäiriöön. Insuliinitaso nousee vuosikausia ja lopulta se on sietämättömällä tasolla, se vei minultakin kaikki energiat.

Aineenvaihduntahäiriön syntyyn vaikuttaa myös kehon rasvahappotasapaino ja ravintopuutokset. Syömme läpikotaisin aivan liian surkeaa ruokaa ja ikävä kyllä suuri osa meistä ei oikeastaan ymmärrä mitä oikea ruoka edes on. Eikä sekään pelasta vaikka tietäisi, ravinnostamme puuttuu elintärkeitä ravinteita.
Meillä on edelleen esihistorialliset geenit, ne eivät ole sopeutuneet tällaiseen ruokavalioon ja tuskin koskaan sopeutuvatkaan. Emme enää kestä edes samoja ruokia joita söimme ilman ongelmia 1800-luvulla. Meiltä puuttuu fytoravinteet jotka suojasivat mm. ruuansulatuksessa syntyviltä haitallisilta aineilta. Lista on loputon… Ongelmamme eivät ole vain kiinni omasta heikkoudesta ja ylensyönnistä, kuten meille virallisesti hoetaan.

Muutin oman ruokavalioni VHH suuntaan ja aloitin paastot. Tilanne parani nopeasti ja totuin 24h paastoihin suunnilleen kuukaudessa. Tein yhden paaston kerran viikossa ja säädin ruokailuni siten, että söin kaiken 10-12h sisään, tällä tavoin huomioin kehon biologisia rytmejä ja paransin aineenvaihduntaani. Käytin paljon juureksia ja söin korkealla rasvamäärällä ruokani. Päähiilarini oli bataatti, jos sellaista tarvitsin, tai esim. todella iso kasa keitettyjä porkkanoita.

Painoa tipahti n. 18kg ja olin elämäni parhaassa kunnossa, ajatuskin kulki paremmin kuin koskaan. Tuntui, että aivoni ovat liekeissä ja kutsuisin tilaa jopa euforiseksi. Käytin myös ravintolisiä ja olenkin ollut lisäravinteiden käytön kannalla alusta asti. Joudumme niiden kanssa paikkaamaan ruokavaliossa olevia aukkoja – on lähes satavarmaa ettemme saa kaikkia ravintoaineita nykyisin tarjolla olevasta ruuasta ja suositukset ovat alakanttiin.

On ikävää, kun lääkäreitä ei kouluteta ravintotieteeseen ja viralliset ravintosuositukset ovat teollisuuden vääristämiä. Korruptio rehottaa kaikkialla ja jos alalla toimiva henkilö ei itse ole jostakin syystä havahtunut tai saanut koulutusta valtavirrasta poiketen, hän ei todennäköisesti ymmärrä näitä asioita.
Käytännössä jokaisella tulee raja vastaan jossakin kohtaa, toisilla nopeammin, toisilla hitaammin. Vaikka urheilin ja tein asiat ohjeiden mukaan, rajani tuli vastaan 40 vuoden iässä. Onneksi omalla tiedolla ja käsityksellä sain asian ratkaistua ja nyt voin käyttää sitä hyvänä esimerkkinä. Kokemukseni on samanlainen kuin monilla lääkäreillä ja tutkijoilla, jotka tuolla netin syövereissä nykyään ihmisiä valistavat aiheesta.
Unelmani olisi, että saisimme oikeaa tietoa alakoulusta yliopistoihin asti. Ravintotiede on mielestäni tärkeimpiä tieteenaloja, koska ravinnolla joko teemme itsemme sairaaksi tai tuemme terveyttä.

Tällä hetkellä kansanterveys on riistokapitalistien käsissä, jotka tavoittelevat ainoastaan voittoa. Ruokateollisuus on kääntynyt voittojen maksimointiin ja lääketeollisuus tahkoo kärsimyksellä supertiliä. Suurta maailmaa ei kiinnosta yksilön terveys ja mikäli haluat olla terve, sinun on itse otettava ohjat käsiisi.

Linkki jakamista varten: https://kanto.media/jtb7

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *