Suomen sata uutta mahdollisuutta

Avatar photo

BySanni Berg

26.1.2024 , , , ,

Eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan julkaisu 1/2018 sisältää sen verran hurjia visioita kehittyvästä maailmasta, että joku voisi kuvitella näiden asioiden olevan suoraan foliohattujen vuosikokouksesta. Kehitys on väistämätöntä ja teknologian mahdollisuudet tarjoavat paljon upealta kuulostavia mullistuksia mm. lääketieteen saralla, mutta ovatko kaikki muutokset suomalaisille – tai ihmisille yleensä – hyväksi?

Suomen sata uutta mahdollisuutta 2018-2037 -julkaisu eduskunta.fi sivustolla.

Tässä toisen raporttia koonneen herran mietteitä alun perin Sitran sivuille julkaistuna 01/2019 https://www.sitra.fi/blogit/yllattaako-radikaali-teknologia/:

Kun tuota yli 400-sivuista dokumenttia jaksaa penkoa ajatuksen kanssa, käy hyvin selväksi, mistä ihmiset ovat saaneet päähänsä ajatuksen siitä, että pitkän aikavälin tavoitteena voisi olla jopa transhumanistinen valvontayhteiskunta, jossa keinotekoiset versiot korvaavat niin ruoan, älyn kuin homo sapiensinkin.

Raportissa on seuraava kohta, jonka viimeinen virke toisessa kontekstissa aiheuttaisi todennäköisesti syytöksiä disinformaatiosta:

 

Aivoja on ohjattu pään ulkopuolelta laser -säteillä ja muulla sähkömagneettisella säteilyllä.
Näin on onnistuttu esimerkiksi lieventämään Parkinson-oireita, parantamaan oppimistuloksia ja jopa vaikuttamaan ajatuksiin. USA:n DARPA on käynnistänyt hankkeen aivojen
huomattavan tarkaksi kaksisuuntaiseksi kytkemiseksi tietojärjestelmiin.


Monille voi näyttää siltä, että maailma muuttuu eikä meillä ihmisillä ole mitään mahdollisuutta vaikuttaa sen suuntaan digitalisaation kehittyessä huimin harppauksin, mutta asia ei ole niin mustavalkoinen. Nyt on se hetki, jolloin vedetään suuntaviivat sen suhteen, millaisen tulevaisuuden lapsillemme tahdomme, joten on aika kuunnella, ymmärtää ja alkaa vaikuttaa!

***

Tämä massiivinen tietopaketti kaipaisi syventymistä sekä näiden 100 mahdollisuuden haittapuolien sanoittamista ymmärrettävään muotoon, jotta tästäkin aiheesta voisimme alkaa käydä julkista keskustelua.

Jos tiedät jonkun jo tehneen aiheesta hyvän tiivistelmän tai olet innokas auttamaan artikkelin kokoamisessa, niin ota yhteyttä toimitukseen!

Linkki jakamista varten: https://kanto.media/36jv

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *