Kanto tiivisti artikkelin, jonka Jacke on kirjoittanut blogiinsa. Lukuisat viittaukset osoittavat, ettei dystooppiselta kuulostava tulevaisuus ole aivan aiheeton huoli.
Kirjailija George Orwell julkaisi vuonna 1949 kirjan nimeltään Vuonna 1984 (engl. Nineteen Eighty-Four). Se on dystooppinen kuvaus tulevaisuudesta, jossa “isoveli” valvoo.
Nykyään Kiinassa tekoäly valvoo ja jopa pisteyttää kansalaiset. Tällainen on mahdollista, kun käytössä on satoja miljoonia valvontakameroita eli joka nurkalla Kiinassa. Valvontajärjestelmän tietokannoissa tiedetään olevan yli miljardi kasvokuvaa, melkein kaikista kiinalaisista. Hyvistä teoista saa plusmerkintöjä ja huonoista teoista miinuksia – pisteet vaikuttavat elämään.
Kiinan valvontakoneiston kameroita on myös Suomen kaduille. Kiinan valtion omistaman Hikvisionin valvontateknologia on joutunut kieltolistalle useissa eri maissa, mutta ei Suomessa.
Vuonna 2022 Sisäministeriö alkoi selvittää, voisiko poliisi hyödyntää passi- ja henkilökorttirekisterien sormenjälkitietoja rikostorjunnassa. Vuonna 2023 asia sai lisävauhtia, kun alettiin sorvata lakimuutosta, joka esitellään eduskunnalle keväällä 2025.
Vuonna 2009 viranomaiset saivat sormenjäljet passeihin ja henkilökortteihin vuonna 2021. Vuonna 2010, kun noin puolen miljoonan suomalaisen sormenjäljet oli talletettu rekisteriin, niin halusi poliisi jo käyttää niitä muuhunkin tarkoitukseen.
Poliisiylijohtaja Mikko Paatero vuonna 2010:
Jos poliisilla olisi käytössään kaikki passinhakijoiden sormenjäljet, poliisi voisi löytää hetkessä sormenjälkirekisteristä jäljet, jotka vastaavat rikospaikalta löytyneitä sormenjälkiä.
Vuonna 2022 uutisoitiin, että 7 murhaa, 4 tappoa ja noin 100 törkeää huumausainerikosta voisi selvitä, jos poliisilla olisi käytössä passien ja henkilökorttien biometriset tiedot. Samana vuonna uutisoitiin, että passi- ja henkilökorttirekisterissä on biometrisiä tunnisteita kerätty yli neljältä miljoonalta ihmiseltä. Vaakakupissa siis painaa vähän yli 100 rikosta, vastaan yli 4 000 000 biometristä tunnistetta, onko järkevää sallia, jos hyöty jää suhteessa alle prosenttiin?
Vuonna 2009, kun passeihin tuli sormenjäljet, kävi keskustelu kuumana jopa eduskunnassa, jossa heiteltiin pöytään natsi- ja kommunisti-kortteja sekä mainittiin Orwell. Kansalaisten sähköisiä oikeuksia ajava Electronic Frontier Finland -järjestö (Effi) kävi antamassa yli 200 kappaletta George Orwellin Vuonna 1984 -teosta kesälukemiseksi kansanedustajille.
Vuonna 1984 -kirjasta olemme saaneet sanonnat “orwellilainen” ja “isoveli valvoo” sekä Big Brother -TV-ohjelma sai sen kautta nimensä.
Vuonna 2009 päätettiin, että poliisi saa käyttää sormenjälkitietoja tilanteissa, joissa se on välttämätöntä (jotta vainaja voidaan tunnistaa) luonnononnettomuuden, suuronnettomuuden tai muun katastrofin taikka rikoksen kohteeksi joutuneen tai muuten tunnistamattomaksi jääneen uhrin tunnistamiseksi. Sen sijaan poliisilla ei ole oikeutta käyttää rekisteriin talletettuja sormenjälkitietoja rikosten selvittämiseksi. Tämä halutaan nyt muuttaa.
EU:n alueella on joitakin maita, joissa saa passien sormenjälkitietoja käyttää rikostutkinnassa, Ranska on yksi niistä. Ranska on muutenkin erikoismaa, sillä se ilmoitti keväällä 2023 aloittavansa ensimmäisenä EU-maana tekoälyn avulla tapahtuvan kansalaisten massavalvonnan. Syynä ovat ensi vuoden heinäkuussa alkavat Pariisin olympialaiset. Ranska on ilmoittanut, että uusi valvontalaki on voimassa väliaikaisesti, vuoden 2024 loppuun. Moni suhtautuu lupaukseen skeptisesti, sillä tällaiset lait helposti jäävät pysyviksi. Tuleeko Ranskasta Euroopan ensimmäinen “Kiina”?
YHTEENVETOA
Vuonna 2009 Suomessa alettiin kerätä passitietoihin myös sormenjäljet ja vuonna 2021, niin tehtiin myös henkilökorteissa. Vuonna 2010 poliisi alkoi haluta käyttää kerättyjä sormenjälkitietoja muuhunkin tarkoitukseen kuin vain vainajan tunnistamiseen. Vuonna 2009 sormenjäljistä käytiin orwellimainen keskustelu eduskunnassakin. Vuonna 2023 sysättiin vauhtiin uusin lakimuutos, joka antaisi poliisille luvan käyttää suomalaisilta kerättyjä sormenjälkitietoja laajemmin.
Huom. suomalaisella on pakko oltava henkilökortti tai passi, ilman niitä ei Suomessa voi oikein olla. Suomalaiset pakotetaan antamaan poliisille sormenjäljet.
Uusi laki esitetään eduskunnalle vuonna 2025 ja silloin viimeistään tullaan käymään julkisesti ainakin näennäinen keskustelu aiheesta. Biometrisillä tunnisteilla on hyvä tarkoitus, mutta asiassa on montakin puolta – niitä voidaan käyttää ihmistä vastaan. Näin on käynyt Kiinassa, jossa tekoälypohjainen valvontakoneisto on paisunut ihan hulluksi. Kiinassa on satoja miljoonia valvontakameroita, joilla valvotaan aivan kaikkea. Kiinassa elämänlaatu määräytyy pisteiden mukaan, joita tekoäly antaa ihmisille tai ottaa niitä pois. Kiinan kommunistinen puolue määrää mitkä teot on hyviä tai huonoja – miten pisteet määräytyvät.
Erityisesti Kiinassa asuvat uiguurit ovat kokeneet sortoa. Niin sanotulle uudelleenkoulutusleirille (keskitysleiri) syystä tai toisesta määrätyn perheenjäsenen tilalle saatetaan sijoittaa keskuspuolueen valitsema valvoja. Uiguureja painostetaan leirillä luopumaan uskonnostaan ja hylkäämään kulttuurinsa.
Huom. heräät aamulla Kiinan hallituksen lähettämän miehen vierestä. Hänet on lähetetty ohjeistamaan ja opettamaan teille patrioottina olemisen hyviä puolia. Ja tämä mies itse asiassa, kirjaimellisesti, nukkuu sängyssäsi. Joten, täysin mielenvikaista touhua.
Kiinalaiset pitävät valvontaa hyvänä asiana, mutta voivatko he olla edes eri mieltä, koska isoveli valvoo jokaista liikettä ja sanaa – Kiina, maailman suurin vankila. Kiinassa jopa yritetään ennustamaan, kuka tekee mahdollisesti jonkun rikoksen – siihen epäilykseen ei paljon vaadita.
Jos (ja kun) Suomessa hyväksytään uusi laki koskien biometrisiä tunnisteita vuonna 2025, se voi olla vasta alkua. Kuten vuonna 2010 poliisi halusi jo päästä käsiksi sormenjälkiin, niin vuoden 2025 jälkeen poliisi voi alkaa vaatia, että se saisi käyttää niitä “ihan vapaasti” vähän kaikkeen. Suomi noudattaa EU-direktiivejä, jotka vaativat kiristyvää valvontaa.
Jos Ranskassa jää voimaan väliaikainen valvontalaki, onko vaarana, että se tyyli leviää myös Suomeen ja muualle Eurooppaan? On, että elämme 2030-luvulla kiinamaisissa oloissa: kaikkialla on valvontakameroita, jotka analysoivat aivan kaiken, järjestelmä tietää mitä ajattelet, puhut tai ostat kaupasta. Käyttäytymisesi vaikuttaa siihen, kuinka valvontajärjestelmä suhtautuu sinuun – antaa pisteitä sinulle. Koko elämä on silloin kuin yhtä tietokonepeliä. Tähän kun ottaa mukaan vielä digieuron, niin silloin valvontajärjestelmä voisi säädellä sinun rahavarojasi – palkita sinua tai jopa jäädyttää tilin. Olisimme systeemin orjia.
Euroopan parlamentin jäsen Ville Niinistö (vihr.) kommentoi:
Valtiolle ei pidä antaa laajoja valvontaoikeuksia, joille ei ole todella painavia perusteita. Ihmisten laajamittainen ennakollinen valvonta avaa portin poliisivaltiokehitykselle, jollaista näemme jo Kiinassa.Jos tekoälyä haluttaisiin käyttää laajemmin ihmisten valvontaan, taustalla pitäisi olla tuomioistuimen päätös. Ranskan kanta on, että ihmisiä voi valvoa lähes ilman mitään rajoja.
Esimerkiksi autismin kirjolla olevien tai asunnottomien ihmisten käyttäytyminen voi poiketa tekoälylle määritellystä normaalista. On iso vaara, että jo valmiiksi heikommassa asemassa olevat joutuvat tarpeettoman poliisivalvonnan ja kyselyjen kohteeksi.
Venäjällä näemme, että valvonnalla pyritään pönkittämään presidentti Vladimir Putinin hallinnon valtaa. Kiina on kaukana Suomesta, mutta Venäjä on ihan rajan takana – hullu hallitsija on lähellämme.