Mikko Kemppe: Mustamaalaako YLE?

Avatar photo

ByAntero V

4.3.2024 , ,

Mikko Kempen uusi dokumentti Mustamaalaako YLE? on juuri julkaistu. Dokumentti tarkastelee median koronapandemian aikaista toimintaa virkistävän kriittisellä otteella ja asettaa median nykyaikaiset toimintamallit terveellä tavalla kyseenalaiseen valoon. Tämän kirjoituksen lopusta löytyvä dokumentti ottaa lähtökohdaksi yliopistotutkija Maarit Mäkisen viime syksynä valmistuneen tutkimuksen Kansalaisaktivistit vai pandemiankieltäjät? Vaihtoehtoiset äänet journalistisessa mediassa COVID-19-pandemian aikana, ja avaa yksityiskohtaisella tavalla valtamedian moraalitonta toimintaa.

Mäkisen vertaisarvioitu tutkimus tuo esiin valtamedian hyvin kyseenalaiset toimintatavat, joilla suomalaisia toisinajattelijoita on viime vuosina kohdeltu. Koko pandemian ajan kaikkia koronaan liittyviä valtiojohdon poliittisia päätöksiä ja virkamiesten toimintaa kritisoivia ihmisiä leimattiin ja mustamaalattiin täysin ennennäkemättömällä tavalla. Pandemian aikana Suomi muuttui hetkessä yhden totuuden yhteiskunnaksi, jossa moniäänistä yhteiskunnallista keskustelua ei enää sallittu. Tässä muutoksessa valtamedialla oli hyvin iso rooli. Kun vanhat keskustelua korostavat demokraattiset arvot heitettiin romukoppaan, tilalle otettiin totalitaristisista valtiosta tutut keinot, joilla asioista eri mieltä olevat leimattiin käsittämättömällä tavalla yhteiskunnan vihollisiksi. 

Kempen dokumentti antaa puheenvuoron niille, jotka joutuivat tuon valtavan laajan mustamaalauskampanjan kohteeksi. Dokumentissa kuullaan näkemyksiä muun muassa sellaisilta henkilöiltä kuin Ville Puromäki (ex-yleläinen), Mikael Kivivuori (lääkäri, hyvinvointivalmentaja), Henna Maria (ihmisoikeusaktivisti), Sami Antinniemi (ex-yleläinen), Olli Posti (terveysvaikuttaja), Antti Heikkilä (lääkäri, kirjailija), Christoffer Weiss (kansalaisaktivisti) ja Maria Nordin (kirjailija). 

Dokumentissa esiintyvät henkilöt kertovat miten monilla eri tavoilla valtamedia valheellisesti leimasi ja mustamaalasi heitä, ja millaisia seurauksia näillä lokakampanjoilla oli. Puheenvuoron saa myös valtamedian toimittaja Ivan Puopolo, joka näki omassa työssään ammattikuntansa muuttumisen vallanpitäjien propagandatyökaluksi, joka säälimättä hyökkäsi kaikkien mielipidehegemoniaa vastustavien ihmisten kimppuun. 

Katselukokemuksen pysäyttävin kohta on Ville Puromäen kommentti, jossa hän kuvaa sitä ilmapiiriä, johon hän Ylen palveluksessa törmäsi. Nykyään empaattisia toimittajia pidetään huonoina toimittajina. Hyvinä toimittajina pidetään niitä, jotka pystyvät surutta asettamaan leimaamisen kohteena olevat henkilöt huonoon valoon. Tähän kommenttiin kiteytyy nykypäivän valtamedian moraalirappion tila. 

Dokumentti on 47 minuuttia pitkä, ja ehdottomasti katsomisen arvoinen.

Antero V on itsenäinen tutkija ja Eliitin Esoteeriset Symbolit -blogin kirjoittaja.

Linkki jakamista varten: https://kanto.media/trpm

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *