Uskottava media

Avatar photo

BySanni Berg

17.3.2024 , , ,

Valtavirran median toimijoita on totuttu pitämään uskottavina tiedonjakajina. Tahoina, jotka suodattavat oikean ja tärkeäksi katsotun informaation huuhaasta. Asiasta tulee kansalle totta, kun Yle, Maikkari tai Iltapulut päättävät siitä kertoa. Tämän valitsemisprosessin ajatellaan toimivan eduksemme ja säästävän sekä aikaamme että aivojamme.

Informaatio siivilöidään kuin taaperoille konsanaan. Valtavirtamediasta on nyt tullut salaliittoteorioiden pelossa kuin helikopterivanhempi, joka syöttää meille tiedon kuin taaperoille pullamössön; kaikki kakomista aiheuttavat tiedonpalaset poistetaan turvallisuuden nimissä ja kurkusta alas työnnetään vain pehmoiseksi soseutettua soppaa.

Tällainen toimintamalli kasvattaa ihmistaimia, joilta viedään mahdollisuus itse harjoitella elämiseen ja oppimiseen tarpeellisia taitoja. Leuatkaan eivät vahvistu, jotta voisi aikuisena sanoa kovasti silloin, kun tarve olisi.

Tiedon valmiiksi pureskeleminen asettaa nykyiset mediatoimijat toisten yläpuolelle. “Me tiedämme, mikä on totta, tärkeää ja teille turvallista tietoa.”

Tiedonvälittäjiä invalidisoi jatkuva pelko leimautumisesta ja uskottavuuden menettämisestä. Se pakottaa heidät roikkumaan myös kiinni jossakin, mikä on ilmiselvästi jo valheeksi havaittu. Näin kehittyvät haitalliset narratiivit, ja niiden ulkopuolelle jäävät todelliset ongelmat ja asiat, joita usein nimitetään salaliittoteorioiksi.

Nyt moni täysin hullulta kuulostava, epätodelliseksi ja uskomattomaksi mielletty salaliittoteoria on osoittautunut lopulta todeksi.

Kanto ei pyri ylläpitämään virallisen “oikean totuuden” narratiivia, vaan auttamaan sellaisen yhteisessä löytämisessä. Maailman epäselvistä tapahtumista on monia uskomuksia ja uskomme, että niistä kaikista on puhuttava. Koska emme itsekään ole totuudenhaltijoita, haluamme esitellä erilaisia tulokulmia asioihin ja lisätä ymmärrystä sen suhteen, miksi samojen asioiden ympärille voi rakentua niin erilaisia uskomuksia. Siksi olemme omistaneet “onkalon” niille asioille, jotka ovat kontroversiaaleja ja useimpien mielestä puhdasta huuhaata. (Tutustu täältä tarkemmin sivuston rakenteeseen.)

Vaihtoehtoisen tiedon äärellä moni on haksahtanut uskomaan ja jakamaan eteenpäin väärää informaatiota, ja sittemmin häpeillen vetänyt tiukan linjan sen suhteen, mikä on uskottavaa. Häpeän pelko hiljentää ja pakottaa vaikenemaan asioista, joista ei ole täydellistä varmuutta, mutta näin jokin kokonaisuuden kannalta oleellinen informaatio voi jäädä tulematta pintaan. Maailmassa on kaikissa ilmansuunnissa pahaa tahtovia tahoja, jotka käyttävät tätä hyväkseen. Juuri tämän häpeän kasvattamiseen käytetään ahkerasti sanaa “salaliittoteoria”.

Osa häpeän voittamista on olla antamatta ulkopuolisten asenteiden määritellä sitä, mistä voi puhua. Osa ylhäältä tarjotun virallisen tiedon voittamista on tuoda kaikenlainen tieto nähtäville. Osa hierarkian vastustamista on olla astumatta pyramidinmuotoiseen ansaan. Osa tulevaisuuden medialukutaitoa on löytää tapoja käsitellä tietoa ilman ennakkoasenteita. Osa vastuunottoa on oppia arvioimaan asioiden luotettavuus itse.

Ja ennen kaikkea: osa yhteisön sekä yhteistyön rakentamista on se, ettei aseta itseään korokkeelle ja päätä muiden puolesta, kenen uskomukset kulloinkin ovat vääriä.

Terveisin, Sanni ja Sami

Linkki jakamista varten: https://kanto.media/8btg
3 thoughts on “Uskottava media”
 1. Olen nyt lähes 20 vuotta kerännyt todisteita siitä, että valtamedian valehtelu on suunnitelmallista .

  Tärkein todiste on “Oikeusministeriön” 2005 tilaama tutkimus: “Media ja demokratia Suomessa / Kriittinen näkökulma.”

  Tuossa tutkimuksessa suoraan lukee: “Ratkaisevassa roolissa tässä on YLE.” “Tärkeää on myös pienten, mutta merkittävien lehdistötukien käyttö.” Ja ksa kummaa YLE-veron suunnittelu aloitettiin välittömästi tutkimuksen valmistumisen jälkeen . Tämä suunnitelmallisuus tekee asiasta maan-/ valtiopetoksen; ja nyt näyttää pain myös KANSANMURHALTA, kun terveydenhuolto tahallaan ajetaan alas.

  Syyetilmoitus on toimestani 9.12. 2005 jätetty Valtakunnansyyttäjänvirastoon lainsäädännöllisen syrjinnän lopettamiseksi Suomessa.

  Tässä pääkohdat Suomen kansan murhaamiseksi ja omaisuuden varastamiseksi: Rumble; Atomistudio; Totuuden etsijät; Suomen terveydenhuollon tahallinen alasajo.

  14.2. olleessa striimissä samalla jaettiin dokumentteja suuri määrä Suomen kansalaisten oikeusturvaan kohdistetuista rikoksista; mm. Eoa päätös 876/2/05 … poliisi ei Suomessa enää saa tutkia kaikkia rikoksia !

  Dokumentit imuroineet; jakakaa ne kaikelle kansalle kiitos ! Vain totuus jakamalla Suomi ja sen kansalaiset saatetaan pelastaa. YLE on maksettu verovaroilla valehtelemaan ja lehdistöä LAHJOTTU “lehdistötuella”.

  Miten ihmeessa pienet mediat porskuttavat ilman tukia ? ( ne kertovat ihmisille enemmän totuuksia).

  YLE-teksti tv tänään: Monet pienet mediat harastavat piilomainontaa ilmoittamatta tästä tarpeeksi selkeästi; asiasta on menossa EU-laajuinen tutkimus.

  Juuri nyt siis on aloitettu SOTA vaihtoehtomedioita vastaan LEHDISTÖTUELLA ja VEROVAROIN !

  Hyvät kansalaiset; nämä totuuden torvet tarvitsevat juuri nyt Teidän apuanne; esim. youtube viivyttää juuri nyt pienten medioiden maksatuksia ja on mukan yrittämässä kaataa kaikki kriittinen media.

  Suomen “poliisille” tämä yllä kirjoitettu maan- / valtiopetos on kielletty tutkimuksen kohde.

  Kansainvälinen laki: mikäli joku tietää vakavan rikoksen ja jättää sen ilmoittamatta; syyllistyy itse rikokseen.

  Kuinka monesta “poliisista” tulee rikollisorganisaation jäsen katsottuaan Rumblen striimini ?

  Rikosilmoitukset 8.9. 2005 Porin poliisi; 9.12. 2005 Valtakunnansyyttäjänvirasto; EIT 24221/06 Leino versus Suomi ; seulottu pois käsittelystä 27.3. 2008 ja asiaksirjat tuhottu 17.3. 2009 ; EOA kansliapäätös 1350/4/08 ( EIT tuomarin jääviyksiä seuloa pois käsittelystä Suomen tuöpaikkaansa koskevaa aineistoa ei voida tutkia .. ) : rikosilmoitus Kansalaistori : Tokentube Kimmo Leino puhuu : lain 444/2012 miljardivarkaudesta ja PL 118 § / 3 momentti maan – / valtiopetoksesta … syytesuoja ylimmille !

  Tässä siis osa JULKISISTA todisteista; kuinka RIKOSILLA kansalaisten ihmisoikeudet Suomessa on poistettu. Suomen todellisen lehdistövapauden palauttaminen on RIKOSOIKEUDELLINEN prosessi, joka vaatii YLE-veron lopettamisen rikollisorganisaation toimielimenä ja suunnitelmallisena maan- / valtiopetoksena !

  1. Olisiko “uutisvirran” varrella hölmistynyt jo puoli tusinaa sukupolvea? Mietin että valeuutinen ei ole niin vahingollinen ilmiö kuin uutinen, ainakin takamatkaa ja kirittävää riittää.

   Sanan “uutisointi” keksi muuten pakinoitsija Olli ja odotti naurunremakkaa…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *