Päivin haittakertomus

Avatar photo

ByToimitus

9.5.2024 , , ,

“Hyperventilaatio”, arveli keuhkolääkäri. “Jospa olet vain masentunut ja nivelesi kipeät, koska et käytä niitä”, totesi työterveyslääkäri.

Ennen maaliskuuta 2021 Päivi Seppälä oli touhukas, työssäkäyvä ihminen. Vuorokauden sisällä AstraZeneca-rokotteen ottamisesta hän sai pahoja nivelkipuja ja kahden viikon päästä alkoi hengenahdistus sekä rintakipu. Pistoskohtaan nousi myös patti, joka hävisi näkyvistä vasta kahden vuoden jälkeen, mutta säteilee käteen kipua vielä tänäkin päivänä.

– Yritin saada apua päivystyksestä ja työterveydestä, mutta siellä ehdotetut diagnoosit olivat aivan pielessä. Eihän minun ongelmani ollut mieliala tai epäaktiivisuus, vaan tiesin jotain olevan pielessä kehossani. Monta kertaa epäiltiin keuhkoveritulppaa, kun FiDD-arvo oli korkealla ensimmäisen vuoden rokotteen saamisen jälkeen.

D-dimeerin arvo (PFiDD-arvo) kertoo veren hyytymisen ja liukenemisen tasapainosta elimistössä. AstraZenecan rokotteen tiedetään lisäävän veritulpan riskiä ja nyt yritys onkin ilmoittanut vetävänsä koronarokotteensa markkinoilta 7.5.2024 alkaen. Verenkierron häiriöitä onkin monilla rokotehaittapotilailla ja myös koronan tiedetään aiheuttavan samankaltaista oireilua. Päivi ei kuitenkaan ollut sairastanut koronaa ennen rokottautumista, joten sitä ei voi väittää ongelmien syyksi.

– Elokuussa yhtäkkiä jouduin sairaalaan munuaisaltaantulehduksen takia. Koskaan ei ole munuaisissa ollut mitään vikaa. Olin todella huonossa kunnossa. Jaksoin kävellä 50 – 100 metriä hengästymättä. Sydän hakkasi ja sykkeet oli korkealla.

Syksyllä -21 keuhkojen rasituskokeessa ilmeni, että Päivillä on vaurio keuhkoissa, mutta syytä ei tiedetty. Lokakuussa reumatologi totesi tutkimusten kautta, että rokote on reaktiivisen niveltulehduksen todennäköisin aiheuttaja.

– Oudot oireilut jatkuivat koko seuraavan vuoden. Jaksaminen oli aivan nollissa ja tarvitsin paljon lepoa. Rytmihäiriöt ja sydämen muljahtelut olivat arkipäivää. Holterissa ilmeni kammio- ja eteislisälyöntejä. Koitin olla töissä, mutta jouduin usein sairaslomalle. Kesä 2023 oli oireiden puolesta edelleen tosi vaikea. Lisänä oli vielä kovat kivut jaloissa ja alaselässä. Kädet alkoi puutua selällään maatessa ja hermopiikkejä alkoi tulla raajoihin.

Päivi jättäytyi lopulta kokonaan pois töistä kipujen takia, kun fyysisesti raskas työ kävi mahdottomaksi.
Taloudellisesti pitkät sairaslomat kävivät kalliiksi, sillä Kela ei suostunut silloisilla diagnooseilla maksamaan sairaspäivärahaa, vaikka niitä oli jo siihen mennessä kertynyt pitkä lista todentamaan työkyvyttömyyttä. Raha oli kuitenkin pienempi murhe, kun Päivin oireisto vain lisääntyi eikä apua tuntunut löytyvän.

– Syksyllä 2023 alkoi palelu. Raajat oli ihan jääkylmät. Samoin yöllä välillä tärisin kylmästä. Loppuvuonna kärsin myös 10 viikkoa kestäneestä vesiripulista, jonka neurologi arveli johtuvan dysautonomiasta.Sen syksyn aikana Päivi nimittäin vihdoin pääsi osaavan neurologin hoitoon. GPCR-vasta-aineverikokeet osoittivat pahat rokotevauriot elimistössä.

Neurologi kirjoitti lopulta kuvassa näkyvät diagnoosit. Päiville oli helpotus, kun syy löytyi, vaikka neurologin arvion mukaan hän ei tule koskaan paranemaan.

– Nyt keväällä 2024 lämmönsäätely meni toiseen suuntaan. Hikikohtaukset on ihan valtavia.
Oireet vaihtelee paljon ja niitä tulee aina lisää. On järkyttävää, kun otin yhden rokotteen, jonka piti olla turvallinen, ja menetinkin terveyden.

Myös menetettyjä ansiotuloja sekä sairaspäivärahoja on kertynyt valtavia summia. Lääkevahinkovakuutuksen mukaan Päivillä kuitenkin on vain tilapäinen haitta, josta myönnettiin korvauksia vaivaiset 600 euroa.

– Toivoisin todella, että minulle ja niin monelle muulle rokotehaitan saaneelle löydettäisiin toimivia hoitoja. Eniten kaipaisin lääkäreiltä ymmärrystä rokotehaitan saaneita kohtaan, koska meidän monen oireet on todella vaikeita ja tarvitsisimme osaavia ammattilaisia auttamaan paranemisessa.

Linkki jakamista varten: https://kanto.media/28n1

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *