Miksi on hyvä nukkua suu kiinni?

Avatar photo

ByJani Tuominen

25.5.2024

Olen törmännyt muutaman vuoden aikana useaan kertaan terveysvalmentajien kehotukseen käyttää suuteippiä. Eli suu pitäisi teipata yöksi, jotta hengität kokonaan nenän kautta. Myytävät suuteipit olivat mielestäni epäilyttävän näköisiä ja koitin tätä vasta muutaman ystävän kehotuksen jälkeen. Huomasin vaikutuksen noin viikossa!

Kova kuorsaaminen (uniapnea?) häiritsee parisuhteen lisäksi kehosi palautumista ja hengityskatkokset voivat johtaa jopa sydänkohtaukseen. Asiaa ei kannata sivuuttaa tuosta vain ja ratkaisu voi olla tosi yksinkertainen. Se ei välttämättä toimi vaikeissa tapauksissa, mutta itselläni se auttoi heti. Unet rauhoittavat enemmän ja palaudun paremmin rasituksesta.

Ystäväni joka asiasta ensimmäisenä mainitsi oli Irena, liitän tähän hänen kirjoituksensa suun teippauksen hyödyistä. Suosittelen koettamaan!

Kun me liikumme yöllä unessa, meidän pää voi joutua virheasentoihin. Joskus pää on tyynyn päällä ja joskus ei. Tämä aiheuttaa, että niska vääntyy ja leuka ja suu aukeavat välillä. Kieli on rennossa ja hyvässä asennossa kitalaessa, kun suu on kiinni. Kun suu on auki, kieli putoaa alas kurkkuun päin, mikä voi aiheuttaa kuorsaamista, sekä vaikeuttaa hengittämistä ja hapen saantia. Se voi myös olla syy uniapneaan.

Jos meidän keho ei saa riittävästi happea yön aikana, se ei palaudu ja silloin ihminen voi huonosti. Olo voi olla väsynyt, ajatus sumuinen ja jaksaminen heikko ja kivut lisääntyy kun keho ei palaudu eikä puhdistu yöllä.

Me tiedämme kaikki miten tärkeää on saada hyvät yöunet, mutta emme ehkä tiedä miten me voidaan vaikuttaa siihen teippaamalla huulet kiinni yön aikana. Jos suu on kiinni, kieli lepää oikein suussa ja se muotoilee ikeniä ja hampaat saavat oikean tuen ja lapsilla ne kasvavat oikein – oikomishoitoa ei välttämättä tarvita. Myös aikuisen suussa kielen paikka vaikuttaa hampaisiin.

Kun suu on kiinni, hengitys kulkee nenän kautta. Luonnollisessa tilassa meidän ei kuuluu hengittää suun kautta. Nenä toimii filtterinä. Se lämmittää ilman joka tulee keuhkoihin ja puhdistaa sen lialta ja bakteereilta. Nenän limakalvo säilyy kosteana ja myös suun limakalvot säilyvät kosteina, tämä ehkäisee reikiintymistä ja ientulehduksia.

Meidän hengityselin on mekaanisesti muotoutunut, jotta hengitys kulkisi nenän kautta. Happi kulkee silloin syvemmin ja pääsee tasaisesti kaikkiin keuhkon osiin, vereen ja sitä kautta soluihin.

Kun suu on kiinni, aivoihin menee viesti, että kaikki on hyvin. Parasympaattinen hermosto aktivoituu ja nukut siten syvemmin.

Kun suu on auki, lähtee viesti aivoihin, että olet vaarassa ja sympaattinen hermosto aktivoituu. Se vaikuttaa uneen ja voi tehdä siitä pinnallisen tai katkonaisen.

Voit käyttää tavallista haavateippiä, jotta suu pysyy kiinni. Voit aloittaa teippaamalla nenästä leukaa kohti. Jos hengitys kuitenkin jatkuu suupielen kautta, voit tarvittaessa laittaa kaksi teippiä keskilinjan kummallekin puolelle tai suupielestä toiseen. Voit ensin harjoitella päiväsaikaan, jotta totut teippiin. Aika nopeasti siihen tottuu ja jos yön aikana tulee paniikki tai esimerkiksi yskittää, niin helposti voi saada sen pois työntämällä kielen siihen, tai laittamalla teipin päädyt sisään päin, jotta ne eivät tartu ihoon.

Suosittelen lämpimästi teipin käyttämistä, koska siitä on hyvä apu uneen ja sitä kautta terveyteen.

Lämmin tervehdys Irena Nylund Terapiakulma- Fysio -In

Itse käytän Prismasta tai Cittarista saatavaa kinesioteippiä josta leikkaan vähän yli sentin levyisiä suikaleita. Teippirulla maksaa muistaakseni n. 5-6 e.
Tältä teippaus näyttää. Teippi lähtee helposti irti ihosta ja huulien alueelta se kannattaa irrottaa hieman hitaammin.

Parempia unia!

Lue tästä Irenan teksti alkukielellä ruotsiksi!

Linkki jakamista varten: https://kanto.media/7uhl

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *