Ovatko WHO:n pandemiasopimuksen neuvottelut kariutumassa?

Avatar photo

BySami Antinniemi

25.5.2024
Precious Matsoso ja Tedros Ghebreyesus lopettavat epäonnistunutta neuvottelua 24.5.

WHO:n jäsenvaltiot ovat epäonnistuneet yhteisymmärryksen saavuttamisessa WHO:n pandemiasopimuksen neuvotteluissa. Health Policy Watch kirjoittaa viimeisten neuvotteluyritysten kaatuneen perjantai-iltana 24.5. ja jäsenvaltioiden lopettaneen neuvottelun käsillä olevasta tekstistä ja siirtyneen puhumaan jatkoneuvotteluista.

Health Policy Watch kertoo jäsenmaiden siirtyneen puhumaan neuvottelujen siirtämisestä eteenpäin, jopa puolen vuoden tai vuoden päähän.

Asiasta kirjoittavat myös The New York Times ja NHK

WHO:n johtaja Tedros Ghebreyesus 24.5.

“Missä on tahtoa, siellä on keino, joten olen edelleen positiivinen tuloksesta huolimatta. Kompastuksia voi tulla, mutta en kutsu sitä epäonnistumiseksi” “Olette todella edistyneet ja tehneet paljon.”

HPW:n jutun haastatteluissa eri maiden neuvottelijat puhuvat kauniita sopimuksesta ja lupailevat asian eteen päin menoa. WHO:n itsensä tuottamista ongelmista ja tragedioista ei näissä neuvotteluissa paljon puhuta. Tästä seikasta muistuttaa Tedroksen seuraavat sanat:

WHO:n tuottamat vahingot pandemiassa ovat järkyttävät ja toteutuessaan sopimus sitoisi jäsenvaltiot samanlaiseen tilanteeseen. Siksi Tedroksen perjantaina lausumissa sanoissa on täyttä ironiaa.

“En tiedä, oliko ketään, johon COVID ei olisi vaikuttanut”, Tedros sanoi. “Ei vain läheisten menettäminen, vaan myös taloudelliset ongelmat, työpaikkojen menetys. Tämä vaikutus johtui siitä, että maailma ei ollut valmistautunut.”

Maailma ei ollut valmistautunut kaikkeen niihin petoksiin, mitä WHO:n kautta kehittyi? Kuten varhaisen hoidon lääkitysten pimittämiseen.

On syytä kysyä, mitä nyt on tapahtumassa? Ovatko jäsenvaltioiden neuvottelijat jo ymmärtämässä mistä WHO:ssa on kyse sekä tietävät maailman heräävän tapahtuneeseen, ja siksi pakenevat paikalta kuin pilalle menneistä juhlista lupaillen kauniisti ovelta isännille seuraavaa tapaamista?

Kaksiosaisessa #Kantoraportti sarjassa kävi ilmi, että Suomen neuvotteluvaltuuskunta ei aiemmin suostunut kommentoimaan esimerkiksi siitä, miksi WHO ei ota kantaa vaikkapa suosittelemiensa mRNA-rokotteiden haittoihin tai koronapandemian aiheuttaneen viruksen alkuperään. Kantomedian tekemässä puhelinhaastattelussa toukokuun alussa THL:n Mika Salminen viittasi jo siihen, että neuvottelut eivät etene hyvin.

Katso #Kantoraportti ja Mika Salmisen haastattelu tästä:

Kantomedia on täysin vapaa ja vapaaehtoisin voimin toimiva media. Journalismin tuottaminen kuitenkin maksaa. Sami Antinniemen työtä voi tukea tilaamalla maksullisen version hänen uutiskirjeestään substackissa tästä linkistä: https://samiantinniemi.substack.com/

Linkki jakamista varten: https://kanto.media/bbc4

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *