Twitter/X:n kansalaistori vs. linnanvoudin valheet

Avatar photo

BySami Antinniemi

7.1.2024 , ,

Voisiko X palauttaa meidät tosiasioiden tunnustamisen äärelle?

Elon Musk muuttaa Twitterin nimen. Uusi nimi on lyhyesti X. Samalla hän maalaa tulevaa, jossa X:stä muodostuisi “kaiken app”, sisältäen myös kaupankäynnin. Nyt Twitter/X on se globaali kylätori, josta saa ulottuvilleen kaiken tiedon, myös väärän ja valheellisen.

Twitter/X:n CEO Linda Yaccarino lupaa X:n muuttuvan globaaliksi kyläaukioksi.

Pohjimmiltaan kyse on siitä, onko tiedon saatava liikkua kontrolloimatta kuten juorut kylän torilla, vai pitäisikö meidän kaikkien uskoa torin parvekkeelta ihmisille virallista ja kuratoitua tietoa julistavaa linnanvoutia. Kummalla tavalla saamme paremman ja todellisen kuvan maailmasta?

Eli, mistä saamme tietää mikä on totta ja miten olisi järkevintä toimia, ja kuka on noita.

Linnanvouti ja kansalaiset torilla päättämässä kuka on noita. Elokuvasta Monty Python Holy Grail – She is a Witch!

Nyt linnanvoudin virallisen äänitorven kahvassa on korporaatioiden ja hallitusten muodostama verkosto. Tämän informaatiokoneiston tehtävänä on kertoa mitä maailmassa tapahtuu ja suojella ihmisiä disinformaatiolta ja vääriltä käsityksiltä. Koronapandemia paljasti, että tämä koneisto epäonnistui täysin.

Yhä kasvavalta osalta ihmisiä luottamus tuohon koneeseen on kadonnut. He ovat huomanneet linnanvoudin valheet, liioittelun, propagandan ja etenkin sen, mistä linnanvouti jättää puhumatta. Hunterin laptop, ivermektiini, rokotehaitat, lab leak, Ukrainan sodan taustat, ilmastonmuutos, WEF… lista on pitkä.

Ja edelleenkään suuri osa ihmisiä ei tiedä tai ymmärrä linnanvoudin valheellisuutta, tai halua uskoa linnanvoudin epäonnistumista todeksi. Niin ihmeellistä kuin se onkin, linnanvoutia uskotaan edelleen, koska hän voi kertoa viestinsä pohjaavaan tutkittuun ja kuratoituun linnan muurien sisällä tuotettuun tietoon.

Show me the evidence! Are you an expert?!

Tiedon taustalla ovat linnan omat asiantuntijat, joita Voudin ei useinkaan tarvitse mainita. Linnasta käsin voudeilla on myös vapaus vaikkapa kertoa olevansa itse Tiede, tai kertoa omivansa tieteen itselleen kuten YK:n Melissa Fleming sanoi haastattelussa “we own the science” viitaten siihen, että YK:lla on oltava yksinoikeus ilmastotieteeseen.

Melissa Fleming United Nations Department of Global Communications johtaja

Anthony Fauci oli maailman korona-asioissa yksi ylimmistä linnanvoudeista. Hän sanoo kylän torin valehtelevan ja vääristelevän totuutta. Kylän torilta nousee johtajia ja uusia äänitorvia. Yksi heistä on Faucin valheista kirjan kirjoittanut ja nyt demokraattien presidenttiehdokkaaksi, eli linnan päälliköksi, pyrkivä Robert F. Kennedy Jr.

Kansa maailmankylän torilla seuraa draamaa ja katsoo toisiaan. Heidän on päätettävä kumpaa uskoa. Linnan voudin kuvaa todellisuudesta vai sitä mitä he tietävät keskenään todellisuudesta?

How do we know if she is a witch?

Osa ottaa asioista itse selvää ja niin sanotusti herää. Osa alkaa uskoa hulluimpiin salaliittoihin ja noitiin, osa osaa seurata sanontaa Follow The money, ja lukee linnanvoutien varoittelusta huolimatta vaikkapa Robert F. Kennedy Jr:n tarkasti lähdeviitoitetun kirjan. Sen luettuaan he näkevät, että kappas, linnanvoudin viralliseen kuratoituun tieteelliseen totuuteen vaikuttaakin raha ja vallanhalu, ja on vaikuttanut jo kauan.

Linnanvoudin puheisiin taas tuntuvat uskovan lujimmin ne, jotka työskentelevät linnan muurien sisällä. Heitä ovat akatemiasta leipänsä saavat yliopistoprofessorit, byrokraatit muokkaamassa WHO:n seuraavaa pandemiasopimusta, byrokraatit EU:ssa ja jäsenvaltioissa hyväksymässä sopimusta sitä sen kummemmin ajattelematta, lääkeyhtiöiden johtajat, jotka välillä vaihtavat työtään valvontaviranomaiseksi, suurten mediatalojen toimittajat, poliitikot, ja ne miljoonat valkokauluksiset maailman työmuurahaiset, jotka ajattelevat enemmän toimeentuloaan kuin sitä mitä heidän päivittäinen työnsä saa maailmassa aikaan.

Linnanvoudin puheiden kuuntelijoilla on turvallinen asema muurien sisällä ja siksi moni heistä tuudittautuu uskomaan voutinsa valheet. Moni heistä ei edes kuuntele mitä torilla puhutaan, koska he ovat tottuneet siihen, että vouti puhuu totuuden ja torin plebeijit ovat kouluttamattomia ja tyhmiä, voudin salaliitoiksi julistamiin hullutuksiin, kuten Big Pharman korruptioon, uskovia höpsöjä, joita täytyy paimentaa ja valvoa.

Valvontaan heränneet kansalaiset taas huutelevat torilta tosiasioita ja linnanvouti pyrkii vaimentamaan ikävän populistiset huudot sensuurilla. Kuten EU:n tulevalla DSA sopimuksella, joka uhkaisi Twitter/X:n sananvapautta.

Näin linnasta turvan saavat pyrkivät puolustamaan asemaansa ja osallistuvat siksi myös omaa (ja ennenkaikkea omien lastensa, ymmärtävätkö he tämän?), sananvapautta rajoittaviin toimiin.

NYT gallup

Edelleen pelottavan suuri määrä torilla seisojista haluaa oman sananvapautensa kahlitsemista.

Gallup USA:sta kertoo, että 55% kannattaa hallitusten oikeutta rajata tiedonvälitystä, vaikka se rajoittaisi sananvapautta ja jopa 65% kannattaa teknologiayritysten tekevän samaa.

Tietenkin torin äänissä on valheitakin seassa, sekä tahattomia että propagandaa (linnan voudin propagandasta puhumattakaan). Nyt vaarana on, että ihmiset luovuttavat vastuun totuuden kertomisesta Linnalle, joka ei puhu kaikessa totta, avaten näin mahdollisuuden salassa tapahtuvalle korruptiolle ja vallan keskittymiselle.

Vahingollisen disinformaation valvonta toimii kuitenkin jo Twitterin torilla hyvin Community Notesin avulla. Twitterin käyttäjät valvovat itse omia puheitaan.

X:n “kaiken app” muistuttaisi tavallaan linnanvoutia siinä, että kaikki olisi saman katon alla ja potentiaalisesti myös valvonnan alaisena. Moni torilla olevista epäileekin siksi Elon Muskin toimivan kuitenkin linnanvoudin äänitorvena. Moni säpsähti kun Elon valitsi Twitterin toimitusjohtajaksi World Economic Forumin korkokengistä pitävän bisneshaukka Linda Yaccarinon.

Tähän mennessä Elonin Twitterissä tapahtunut vaikuttaa lupaavalta. Musk on paitsi palauttanut sinne sananvapauden, myös puhunut siitä hyvin avoimesti ja höykytti henkilökohtaisesti asiasta BBC:n toimittajaa haastattelussa.

Heinäkuussa Musk jopa vaikutti julistaneen sodan sosiaalisesta mediasta ihmisten tietoja louhivalle tiedusteluteolliselle kompleksille rajoittamalla twiittien seuraamisen määrää. Tästä ja myös tarkemmin sensuuriteollisen kompleksin luonteesta kertoo Foundation for freedom online:n perustaja Mike Benz. Koko haastattelu on tässä suomennettu, suosittelen katsomaan sen. Linnanvoudin valheiden taustalla vaikuttava koneisto on monimutkainen ja niin kattava, että kokonaisuutta on vaikea nähdä sisältäpäin.

Twitter/X:stä on tullut kansalaisjournalisteille ja sisällönluojille hyvä ja tuosta Benzin kuvaamasta sensuurikompleksista vapaa alusta. Myös moni kanavansa monetisoinut kertoo saaneensa yllättävän suuria tuloja.

Vaihtoehtoa ei mielestäni ole. Mike Benzin kuvaama sensuurikoneisto on niin voimakas, että sen vastapainon on oltava voimakas.

Siksi Muskin luoma X projekti on elintärkeä tulevaisuudelle ja demokratialle. Totuus asioista on saatava kaikkien avoimesti nähtäville keskelle toria, jotta ihmiskunta voisi yhdessä päättää tulevaisuudestaan samojen tosiasioiden pohjalta.

Jos sensuuria paetaan sosiaalisen median kentän nurkkiin ja kaninkoloihin, Truth Socialiin, Rumbleen ja vaihtoehtomedioihin, ääni näistä ei kuulu, eivätkä kunnon kansalaiset torilla halua kuunnella tätä kuiskuttelua epämääräisistä nurkista. Linnan valta saisi tavoitteensa läpi ja torin kansan jaettua eri leireihin.

Twitter/X projektilla on mielestäni hyvä mahdollisuus nousta vallankumoukseen valehtelevaa linnanvoutia vastaan. Tuollainen vallankumous ei voi nousta eri sosiaalisen median koloista, vaan äänen torilta on muodostuttava houkuttelevammaksi kuin ahneeksi käyneen Linnan voudin, joka rakentaa nyt viestinsä muurien takana piilossa.

Sananvapauden vaikutus tuntuu jo. Näyttää siltä, että Twitter/X:stä on muodostumassa Suomessakin uhka linnan voudeille. Poliitikot kertovat sen merkityksen kasvaneen jo liian suureksi.

Linnanvoudin vuosikausien valheiden synnyttämän mädän poisto tottakai koskee ja ilmapiiri tulehtuu.

Tai ehkä kyse on siitä, että pohjimmiltaan he eivät halua joutua torin kansan pariin ja kuulla tosiasioita näiden lapsina pitäminään ihmisten suusta. Tai ehkä linnan voudin viestin kannattajat, poliitikot ja virkamiehet ympäri maailman, pelkäävät taloudellisten kytköksiensä paljastumista?

Siitä tässä informaatiosodassa onkin kyse.

Tämänhetkinen maailmamme perustuu taloudelle. Suuret yritykset ovat kasvottomia olentoja, jotka eivät seuraa totuutta, vaan sitä mikä on kulloinkin taloudellisesti kannattavin viesti ja narratiivi.

Jos X:stä muodostuu niin houkutteleva alusta, että kaikkien on pakko siellä toimia säilyttääkseen merkityksensä yhteiskunnassa, joutuvat siellä toimimaan myös yritykset tämän uuden sananvapauden ehdoilla. Yritykset joutuisivat silloin tekemään valinnan, kuuntelevatko linnanvoudin ääntä vai sitä mitä torilla puhutaan. Ja kenties talouskaan ei enää halua sensuurikompleksin otetta vaan sananvapautta.

Totuuden peitteleminen kävisi näin yhä vaikeammaksi ja toden puhumisesta voisi hiljalleen tulla jälleen kannattavampaa kuin valehtelusta.

Linkki jakamista varten: https://kanto.media/v39b

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *