Iltalehdelle langettava päätös

Avatar photo

ByToimitus

9.2.2024 , ,

Kansalaisaktiivi Vesa Raiskila on tehnyt jälleen ansiokasta työtä kritisoimalla mediaa täysin aiheellisesti – nyt myös JSN:n mukaan.

Vesa Raiskila kirjoittaa:

Iltalehti sai Julkisen sanan neuvostolta langettavan päätöksen otsikoinnista, josta syntyi kuva, että lintuinfluenssa tarttuu herkästi ihmiseen. Neuvosto otti käsittelyyn kaksi asiasta tehtyä kantelua, josta toinen oli minun ja toinen Ville Sarellin.

Omassa kantelussani toin esiin, että Iltalehden jutun otsikko – “THL:n johtaja: Näin herkästi lintuinfluenssa tarttuu ihmisiin” – rikkoi Journalistin ohjetta numero 15 antaessaan lukijoille kuvan, että lintuinfluenssa tarttuu herkästi ihmisiin ja että THL:n johtaja kuvasi jutussa taudin herkkää tarttumista ihmisiin. Tosiasiassa jutussa haastateltu THL:n johtaja oli sanonut, että lintuinfluenssa on “vaikeasti ihmiseen tarttuva”.

Kantelussani totesin, etteivät kaikki myöskään lue juttua otsikkoa pidemmälle, jolloin heille voi syntyä asiasta harhaanjohtava kuva, ja että otsikointi herätti kysymyksen tarkoituksellisesta pelon lietsonnasta.

Aiemmin JSN oli perustellut kanteluideni karsintaa vetoamalla siihen, että “medialla on oikeus valita näkökulmansa”. Tätä ennakoiden totesin kantelussani “ennaltaehkäisevästi”, että vaikka media voikin valita näkökulmansa, on aiheellista kysyä, miksi käyttää selvästi harhaanjohtavaa otsikointia sellaisen sijaan, joka antaisi sisällöstä totuudenmukaisemman kuvan.

Vastauksessaan JSN:lle Iltalehden päätoimittaja tarttui oljenkortena sanaan “näin” ilmaisussa “näin herkästi”. Hänen mukaansa näin-partikkelin käyttö teki otsikosta arvolatauksettoman, jolloin se ei ottanut kantaa lintuinfluenssan tarttumisherkkyyteen, eikä lehti hänen mukaansa voi ottaa vastuuta lukijoissa heränneistä mielikuvista. Nähdäkseni päätoimittaja myös vihjaili, että kanteluissa saattaa olla ollut kyse joukkovoimaan perustuvasta painostuksesta.

JSN jakoi kantelijoiden näkemyksen, että jutun otsikosta sai harhaanjohtavasti käsityksen, että lintuinfluenssa tarttuu herkästi ihmisiin ja että THL:n johtaja kertoo tämän asian jutussa. Otsikolle ei löytynyt artikkelista katetta ja se oli omiaan johtamaan lukijaa päinvastaiseen tulkintaan kuin artikkelista kävi ilmi. Neuvosto toteaa, että ihmisten terveyttä koskevista uhkista uutisoitaessa tiedotusvälineiden on tärkeää julkaista tarkkaa ja ajantasaista tietoa.

Linkki jakamista varten: https://kanto.media/uo9h

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *