#kantoraportti – Julian Assangen oikeudenkäynti herättää ihmisiä

Avatar photo

BySami Antinniemi

22.2.2024 ,

Muista katsoa video jutun lopusta.

Julian Assangen ajojahti ja nyt käytävä oikeudenkäynti on oikeastaan samalla kertomus lännen demokratian ja sananvapauden hitaasta ja nyt kiihtyvästä rappiosta.

Julian Assange perusti WikiLeaks sivuston vuonna 2006.

Sivustolla kirjoitetaan:”WikiLeaks on erikoistunut analysoimaan ja julkaisemaan laajoja tietokokonaisuuksia sensuroiduista tai muuten rajoitetuista virallisista aineistoista, jotka liittyvät sotaan, vakoiluun ja korruptioon. Se on tähän mennessä julkaissut yli 10 miljoonaa asiakirjaa ja niihin liittyviä analyysejä.”

Wikileaks on saanut lukuisia journalistisia palkintoja ja varmasti auttanut laajasti maailman ihmisiä näkemään korruption ja sotien taustalla olevat syyt. Useimmille ihmisille tämä sopii ajatukseen läntisestä demokratiasta ja lehdistön asemasta sen vahtikoirana.

Assangen ajojahdin historiaa

Vuonna 2010 Julian Assangea syytettiin seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja hänen itsensä mustamaalauskampanjaksi väittämä jupakka aloitti ajojahdin, joka vei Assangen pakenemaan Ecuadorin Lontoon suurlähetystöön, josta hän sai turvapaikan pienestä huoneesta useaksi vuodeksi.

Nähtävästi painostuksen myötä Ecuador perui turvapaikan 11.4.2019, jonka jälkeen Lontoon poliisi pidätti Assangen. Sen jälkeen hän on ollut Belmarshin vankilassa lähes viisi vuotta.

Julian Assange vangitaan

Pidätyksen jälkeen Assangen mainetta varjostanut Ruotsissa nostettu raiskaussyyte ei ollut enää tarpeen, se pudotettiin syksyllä 2019.

Viime vuosina yksi median kuva Assangesta on seksirikoksista kiinni jäänyt epäsiisti hakkeri, joka levittelee tärkeitä valtion salaisuuksia ja pakenee paikasta toiseen lain kouraa. Lontoossa oikeuden eteen kerääntyneiden ihmisten keskuudessa häntä pidetään sankarina ja ajojahdin kohteena.

Journalismin ongelmana monimutkaisessa maailmassa on objektiivisuus. Tässä tapauksessa on lienee objektiivista sanoa, että Julian Assange on jälkimmäistä ja olisi vapautettava – samoin kuin kaikki valtioiden korruptiota ja sotarikoksia koskeva tietokin.

Assangen synnit ja CIA:n suunnitelma murhata hänet

Julian Assangen synneistä pahimpia oli maaliskuun 7, 2017 Wikileaksiin paljastettu Vault 7 datapaketti.

Tämä suututti CIA:n ja nähtävästi loukkasi heidän ylpeyttäänkin. CIA otti käyttöön uuden viholliskuvan ja alkoi nimittää Wikileaksia vihollisorganisaatioksi. Epäilyjen mukaan CIA suunnitteli tuolloin jopa Julian Assangen murhaamista Ecuadorin Lontoon suurlähetystössä.

Katso alta X:n Wikileaks kanavan tuottama dokumentti ”Inside the CIA`s plot to assassinate Julian Assange”

Nyt käytävässä oikeudenkäynnissä siis ollaan ratkaisemassa Assangen kohtaloa ja ehkäpä samalla lopullisesti läntisen maailman sananvapauden ja demokratian kohtaloa. Tuomarit eivät ole vielä tehneet päätöstään, kenties päätöksen paino on liian suuri?

Oikeudessa USA:n puoli ja syyttäjä sanoo, että Julian vaaransi syyttömiä julkistamalla tietoja, kertoo Aljazeera. Assangen asianajajat sanovat oikeudenkäynnin olevan poliittisesti motivoitu ja että Assangea vainotaan koska hän paljasti ”valtion tason rikoksia”

Niitä hän paljastikin. Ja sellaisia journalismin kuuluisi paljastaa, jotta valtiot eivät kasvaisi valvomatta hirviöiksi, jotka kääntyvät kansalaisia vastaan.

Nyt Julian Assangen kohtalosta päättävä oikeudenkäynti näyttää kuitenkin herättävän paitsi kansalaisia, jopa poliitikkojakin, ymmärtämään sananvapauden merkitystä.

#kantoraportti videossa tarkemmin tilaisuudesta mm. Tucker Carlsonin haastatteleman Julianin vaimon Stellan kertomana.

Linkki jakamista varten: https://kanto.media/ei4v