Alkaako EU taipua farmarien edessä?

Avatar photo

BySami Antinniemi

7.3.2024 ,

Nigel Farage kuvailee Wideawakemedian 6.3.2024 X:ssä julkaisemassa haastattelussa, miten EU:n maatalouspolitiikan komentoketju alkaa hänen mielestään kääntyä.

Nigel Farage kuvailee värikkäästi tapahtumia
Tämä on dramaattinen, dramaattinen täyskäännös nettonollasta ja monista muista ympäristötavoitteista. Se on todella, todella iso juttu. Epäilen, että myös kansallisella tasolla tullaan näkemään lisää helpotuksia. Joten kyllä, olemme ehdottomasti saavuttaneet nollapäästörajan… Terve järki on vihdoin voittanut.

Nollapäästörajalla Farage tarkoittanee hulluuden päästöjen saamista nollatasolle, sekä terveen järjen tavoitteiden saavuttamista. Mitä sitten on tapahtunut? Uutispimento Suomessa ulottuu Euroopan kaduilta, joissa EU:n hallintorakennuksia piiritetään ja ikkunoista ruiskutetaan sisään lantaa, myös näiden rakennusten sisään. EU:n maatalouspolitiikassa on paljon liikkuvia osia ja useiden mediassa populistisena pidettyjen poliitikkojen mielestä tuosta koneesta on kehittynyt aikamoinen hirviö, etenkin nyt, kun tuosta koneesta on komissaarien vaatimuksilla tarkoitus tehdä myös täysin nollapäästöinen.

Euractiv julkaisu kertoo tapahtumista, jotka tukevat Nigel Faragen kertomusta. Viime viikkojen aikana on tapahtunut liikehdintää eurooppalaisten poliitikkojen vaatiessa hiljakseen EU:n byrokratialta muutoksia maatalouden nettonollasuunnitelmissa.

Euractiv mukaan EU parlamentin maatalouskomitea lähetti 20.2. kirjeen maatalouskomissaari  Janusz Wojciechowskille vaatien helpotuksia farmareille

Euractiv kirjeestä:

“Euroopan maatalousyhteisö tarvitsee poliittista johtajuutta”, kirjeessä todetaan ja kehotetaan Wojciechowskia ryhtymään konkreettisiin toimiin “viipymättä”.

Euractivin asiaa koskevista artikkeleista piirtyy kuva EU:n komission välttelystä ja eri maiden poliitikkojen asteittaisesta painostuksesta.

Yksi monista osista on Ranskan Macronin neuvottelema Egalim (États généraux de l’alimentation)  joka on joukko Ranskan lakeja, joilla säännellään elintarvikkeiden tuottajien, supermarkettien ja valmistajien välisiä sopimusneuvotteluja.

Ei riitä, kuten X:ssä leviävistä kuvista nähdään:

Vaatimukset ovat varmasti detaljitasolla moninaisia mutta pääasiassa kyse on vihreän siirtymän mahdottomista vaatimuksista ja kilpailusta kolmansien maiden kanssa. Tästä esimerkkinä sotaa käyvästä Ukrainasta tuotu halpa vilja, joka uhkaa viedä puolalaisten farmarien elinkeinon. Pysäytettyään viljan kulun voimakeinoin rajalle tuota viljaa kuljetetaan nyt Eurooppaan Liettuan kautta. Mutta jopa Puolan pääministeri Donald Tusk näyttää tekevän myönnytyksiä ja sulkevan rajan.

Yllä mainitut ovat vain pieni osa EU:n nollapäästöihin pyrkivän byrokratiahirviön nyt jumiin menneistä liikkuvista osista.

Euractivin artikkelin mukaan Saksan maatalousministeri Cem Özdemir sanoi kokouksessa:

”Kansalliset politiikat ja samoin EU:n politiikat, ovat tehneet monimutkaisista asioista monimutkaisempia”

Mainittakoon, että Euractiv julkaisu kuuluu 2023 perustettuun kansainväliseen riippumattoman journalismin kollektiiviin nimeltä Thetrustproject.

Millainen on Euroopan todellinen luonto?

Kuun vaihteessa EU parlamentissa ajettiin läpi uusi Euroopan luonnon ennallistamiseen tähtäävä laki.

Lain mukaan:

  • EU:n jäsenvaltioiden on palautettava vähintään 30 prosenttia huonokuntoisista luontotyypeistä vuoteen 2030 mennessä, 60 prosenttia vuoteen 2040 mennessä ja 90 prosenttia vuoteen 2050 mennessä.
  • Maatalousekosysteemejä koskevat säännökset voidaan väliaikaisesti keskeyttää poikkeuksellisissa olosuhteissa.
  • Yli 80 prosenttia Euroopan luontotyypeistä on huonossa kunnossa.

Luonnon palauttaminen kuulostaa hyvältä, mutta esimerkiksi Eva Vlaardingerbroek, #nofarmersnofood kampanjan yksi suurimmista taistelijoista, kuvaa lakipakettia kuoliniskuksi maataloudelle. Voi hyvinkin olla mahdollista. Lakipaketti on valtava ja harvalla toimittajalla on siihen aikaa syventyä, vielä harvemmalla lukea tämän toimittajan analyysiä.

Tuskinpa toisaalta maanviljelijätkään vastustavat luonnonpuistoja ja Euroopan luonnon puhdistamisen projektia? Epäluulo kohdistuukin siihen, ajetaanko tällaisilla projekteilla, jotka päällisin puolin vaikuttavat hyviltä, jotain täysin muuta? Kuten pienmaatalouden alasajoa, jotta ruoantuotantoa voitaisiin siirtää suuryhtiöille – jopa saada ihmiset syömään keinolihaa sekä “Eat ze Bugs”?

Yksi monista Klaus Scwabin ja The Great Resetiä mollaavista nettimeemeistä

Monien mielestä taustalla on jopa laajempi pyrkimys Euroopan itsensä alas ajamiseksi.

Jopa nälänhädän hitaasta ja tahallisesta aiheuttamisesta byrokratian keinoin, Euroopan demokratian ja vakauden hajoittamiseksi. Tästä aiheesta voi katsoa tarkemmin #syytäpohtia ohjelman Euroopan mielenosoitusten taustat.

Periaatteessa tällaiset skenaariot ovat teknisesti mahdollisia tässä yhä keskusjohtoisemmassa maailmassa, jossa poliitikot tottelevat vaalein valitsemattomia byrokraatteja, jotka puolestaan ottavat ohjeensa jostain vielä ylempää – jopa sieltä World Economic Forumin ja Dubain World Governments Summitissa käytyjen keskustelujen pohjalta. Mistä voimme tietää? Ihmiset näkevät vain yllättävien päätösten tulokset.

Ongelma onkin, että EU:ssa näyttää nyt menevän eurooppalaisilta pimennossa läpi mitä tahansa ja korjausliikkeitä voi nyt tehdä vain traktoreiden voimin kaduilla.

Nigel Farage kuvailee haastattelussa miten kaikki valta näyttää siirtyneen EU:ssa kansallisilla vaaleilla valitsemattomille byrokraateille kuten Ursula von der Leyen. Asiassa on perää, koska hänet valitaan EU-parlamentin toimesta. Onko väliportaita liikaa?

”Ajattele, jos olet ranskalainen,. Ei ole väliä kuka presidentti on. Heillä ei ole relevanssia elämääsi. Kaikki merkitys on Brysselissä.”

Ehkäpä tästä kaikesta voi päätellä, että kun eurooppalainen farmari ottaa traktorinsa ja ruiskuttaa Ranskassa lantaa poliitikon makuuhuoneen ikkunasta sisään, niin komentoketju alkaa kääntyä ja byrokratiakin yksinkertaistua? Ehkäpä keskusjohtoisuus ei olekaan se kuningasratkaisu maailman ongelmiin?

Kollaasi farmarien mielenosoituksista parin viime kuukauden aikana. Musiikki Jarno C. Leikkauksen teki artikkelin kirjoittajan poika.

Linkki jakamista varten: https://kanto.media/gr2r

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *