Ken on Saksassa totalitaristi? Onko AfD:n suosio oikeistopopulismia?

Avatar photo

BySami Antinniemi

26.3.2024 , , ,

24.3.2024 nähtiin Saksassa poliittinen puhe, jossa kuului synkkiä kaikuja menneestä.

Kuultiin puhetta kansan luottamuksen menetyksestä hallitukseen ja yhteiskunnan peruspilareihin sekä miten menneessä ajassa elämä oli parempaa. Mukana oli puhetta diktaattoreista sekä totalitarismista. Suorasanaisen puheen piti karismaattinen Alice Weidel laitaoikeiston AfD-puolueesta.

Alice Weidel laitaoikeiston AfD-puolueesta. (Kuvakaappaus Youtubesta)

Saksassa puhutaan AfD-puolueen kieltämisestä, koska sen pelätään kasvavan liian suureksi ja vaikutusvaltaiseksi.

Kuulostaa siltä kuin demokratia olisi uhattuna. Niin varmasti onkin, mutta miltä suunnalta?

Oikeistopopulismi – mitä se on?

Vuonna 2013 perustettu ja kristillisdemokraateista irrotettu AfD puolue on Wikipedian mukaan oikeistopopulistinen.

Samaisen Wikipedian mukaan oikeistopopulismi on eliittikriittisyyttä. Wikipedian mukaan oikeistopopulistiseen viestiin kuuluu median leimaaminen eliitin äänitorveksi. Wikipedian mukaan populismi hyödyntää myös propagandaa ja Wikipedian mukaan propaganda käyttää hyväkseen toistoa kiihottaakseen kansaa.

Mutta voisiko media olla eliitin äänitorvi kuten oikeistopopulisteiksi kutsutut usein väittävät? Koska pyrimme Kannossa neutraaliin ja rehelliseen kansalaisjournalismiin, täytyy tämäkin puoli asiasta tarkistaa. Ainakin Suomen Yle näyttäisi lukeneen Wikipediansa tarkasti kuvaillessaan AfD-puoluetta otsikoissaan.

Selaa kuvia slideshow’sta:

Jos uskomme asetelmaan, että AfD on eliitin vastainen ja eliitti siksi pelkäisi AfD puoluetta, niin hyvinkin väittämä eliitin äänitorvesta näyttäisi pitävän paikkansa ainakin Yleisradion kohdalla.

Voisiko siis Wikipedia olla väärässä? Voisiko “oikeistopopulismi” olla jotain, joka nyt vastaakin todelliseen ongelmaan?

Alice Weidel latelee puheessaan pelottavia lukuja. Kolme neljäsosaa saksalaisista ei luota hallitukseensa, ei poliitikkoihin, kirkkoon, mediaan ja ammattiyhdistykseen, ja mikä pahinta, ei myöskään oikeuslaitokseen tai poliisiin. 92% saksalaisista näkee maansa olevan väärällä tiellä.

”Olisin toivonut saksalaisten olevan fiksumpia kahden diktaattorin jälkeen.” Weidel sanoi, ja jatkoi puhuen nousevasta kieltämisen ja vasikoinnin kulttuurista sekä ihmisten vapauden rajoittamisesta.

”Nyt liikutaan vapauden ja totalitarismin akselilla”, päätti Weidel puhettaan.

Ehkäpä onkin niin, että Wikipedian tuomitsema oikeistopopulismi kerää nyt puoleensa tervettä kriittisyyttä aidoista ongelmista? Kun näinkin suuri osa ihmisistä on yhteiskuntakriittisiä?

Katso Alice Weidelin suomennettu ote puheesta tästä:

Jos välttää nyt eliitin äänitorveksi jo todettua valtamediaa, niin ei tarvitse penkoa kovin syvälle nähdäkseen, että AfD:n oikeistopopulistisessa viestissä on jotain perää. Jopa vapaus on uhattuna. Uhkana on yhteiskuntakritiikkiä haluavan kansan tahtoa noudattavan puolueen kieltäminen. Ja vieläpä median, eliitin äänitorven, tukemana.

Googlatessa AfD puoluetta on vaikea löytää valtavirran median otsikkoa ilman viittauksia ekstremismiin ja äärioikeistoon. Jutut luovat kuvaa ihmisten mieliä ovelin ja propagandistisin keinoin viettelevästä puolueesta, joka vetää riveihinsä vihaisia nuoria miehiä.

Politico 12.1.2024 “Saksan äärioikeistolainen AfD nousee. Voiko kielto lopettaa sen?

Ajatellen sananvapautta yhtenä demokratian kulmakivistä, kalskahtaa hieman erikoiselle otsikko suositun puolueen kieltämisestä.

Ja viesti tehoaa. AfD:tä vastustetaan suurissa mielenosoituksissa. Esseessään Saksan tie kohti pehmeää totalitarismia Weidel kertoo, miten nuoria koulussa kuritetaan vääränkaltaisista puheista. Maininta isänmaasta ja AfD puolueesta riittää kurinpalautukseen. Propaganda, eli kansankiihotus, on toiminut. Saksan kansa on saatu käymään näin itseään vastaan.

AfD:n kannattamisesta tulee näin kansalaiselle riskialtista ja jopa vaarallista. Askel kohti totalitarismia otetaan silloin, kun tietyistä asioista puhuttaessa on oltava varovainen, kun puhumisesta tulee vaarallista.

Koronapandemian kritiikki on “oikeistopopulismia”

Valtavirran mielestä AfD on ottanut kuin keppihevosekseen kaksi aihetta – koronarokotteet ja maahanmuuton ongelmat. Ongelmat ovat todellisia mutta niiden populistisina pitäminen ajaa todellisista ongelmista puhujat äärioikeistoon.

Kun nyt puhutaan jo puolueen kieltämisestä, ovat nämä todelliset ja kaikkia koskettavat ongelmat vaarassa jäädä pois julkisesta keskustelusta ja ongelmien julkituomisesta tulee yhä riskialttiimpaa uralle ja maineelle.

Esimerkki tästä on viime vuonna marraskuun 11.–12. AfD-puolueen pitämä koronasymposiumi, jossa tohtori Sucharit Bhakdi piti puheen koronarokotteen järkyttävistä ongelmista, sellaisista, jotka koskevat myös mRNA-rokotteen ottanutta liberaalia vasemmistolaista.

Maahanmuuton kritiikki on “oikeistopopulismia”

Alice Weidel kertoi myös puheessaan 73 % saksalaisista pitävän maahanmuuttoa ongelmana. Onko siis 73 % saksalaisista jo äärioikeistoa? Tilanne vaikuttaa uhkaavan totalitaristiselta. Onko kasvavaan oikeistopopulismiin syitä?

Voice of Europen mukaan Saksassa on nyt 686 000 laitonta siirtolaista. He käyttävät oleskeluunsa saksalaisten veronmaksajien rahoja. Farmarit osoittavat mieltään Saksassakin. Pienyrittäjien ja maanviljelijöiden elämää vaikeutetaan, elinkustannukset kasvavat ja samalla kaduilla liikkuu maahanmuuttajia, ja kyllä, osa heistä todella tekee väkivaltaisia tekoja ja raiskauksia.

Tilanne ei ole perussaksalaiselle mieleen:

Oikeistopopulismia voi kasvattaa myös se, että Saksan pienille paikkakunnille ollaan nyt rakentamassa konttimajoituksia pakolaisille. Isertin ja Ichelhartin pienten kylien asukkaat pelkäävät aivan kylänsä viereen rakennettavia kontteja, joihin majoittuisi pakolaisia.

Kuvakaappaus kurier.de (AI suomennettu teksti)

Kyläläiset pelkäävät mm. raiskauksia ja kokemusten mukaan huoli kylän naisista ei ole täysin perusteeton. Mutta vastustaminen vaatii pokkaa, sillä silloin olisit nationalisti ja äärioikeistolainen. Koska näin on, jää ainoaksi poliittiseksi vaihtoehdoksi AfD.

Ei liene ihme, että vaaralliseksi ja äärioikeistolaiseksi nimitetyn AfD-puolueen tuki kasvaa. Puolue kannattaa laittomasti maassa olevien siirtolaisten pakkosiirtämistä pois maasta.

Isertin ja Ichelhartin takapihalle kontteja ei kuitenkaan tule. 19.3.2024 paikallinen lehti kertoo, että vastustus onnistui. Rakennuslupaa ei saatu ja pakolaisten konttiasumuksia ei tule kylään.

Mutta kyllä tilaa Euroopasta löytyy, kun löytyy poliittista tahtoa ja rahaa.

Vaikkapa Hollannista, jossa siirtolaisille rakennetaan konttilaivoja asumuksiksi.

Aluksi 750 miljoonalla.

DutchNews 25.3.2024

Saksa ei ole ainoa maa, jossa siirtolaisuuden vastustus kasvaa. Viimeksi Irlannissa ihmiset ovat nousseet marssille samoista syistä.

AfD:n kaltaisten puolueiden tarjoamalle hieman turvallisemmalle tilalle kritisoida yhteiskunnan todellisia ja ihmisiä koskettavia ongelmia, on siis tilausta. Vaikka Wikipedian ja valtavirran median mukaan kyse onkin oikeistopopulismista.

Entä ken on Saksassa totalitaristi?

Wikipedian mukaan totalitarismiin “kuuluu dominoiva johtaja, joka esitetään hyväntahtoisena kansan etujen ajajana. Hallinto perustuu joko suuren yhteiskunnallisen muutoksen tavoitteluun tai ideologiaan, jonka pohjalta rakennetaan ihanneyhteiskuntaa.”

Weidel taitaakin olla oikeassa puhuttuaan esseessään pehmeästä totalitarismista, jossa rakennetaan ihanneyhteiskuntaa, sellaista, jossa kaikki ottavat rokotteensa niiden turvallisuutta kyselemättä ja sopeuttavat toisiinsa toistensa kulttuurit. Miksi kysellä rokotteen tai naapuriin konttiin muuttavan tuntemattoman miehen turvallisuudesta, kun järjestelmä on totta kai turvallinen?

Sisä- ja yhteisöministeri Nancy Faecer Saksan sosiaalidemokraattisesta puolueesta ajaa pehmeitä arvoja.

Siihen kuuluu myös hallituksen pehmeitä toimia vastustavien ekstremistien rahaliikenteen valvonta.

AP: “Saksan pääturvallisuusjohtaja haluaa helpompia keinoja seurata äärioikeistolaisten ekstremistien rahaliikennettä”

Pehmeää totalitarismia ajetaan hymyillen ja pehmeitä arvoja puhuen. Siirtolaisille halutaan tilaa; vain maata, jolta löytyisi tarpeeksi suvaitseva väestöpohja, puuttuu. Heistä halutaan volttikuskeja ja halpaa työvoimaa. Mutta he ovat myös itsessään tuote. Pakolaisten vastaanottamisen järjestely Euroopassa on suuri bisnes, joka alkoi jo vuoden 2015–16 suuren pakolaisaallon aikana. Vastaanottokeskusten rakentaminen ja ylläpito tuo voittoja yrityksille ja yrityksillä on suhteita poliitikkoihin.

Esimerkiksi Hollannissa pakolaisten vastaanottamista järjestetään monipuolisesti.

Hollannissa kielteisen päätöksen saaminen ei tarkoita, etteikö tukea ja asuintiloja voisi edelleen saada.

Refugeehelp

Mutta, pehmeäkin totalitarismi taipuu populismin edessä. Tämä nähtiin 15.1.2024 farmarien mielenosoitusten yhteydessä Berliinissä, kun Saksan valtiovarainministeri joutui populistisen väkijoukon edessä lupaamaan, että maahanmuuttajien oikeuksia kavennetaan.

#kantoraportti tilanteesta:

Valmisteleeko EU-eliitti siirtolaisten karkoitusta?

Nyt, kun eurooppalaiset yhä enemmän kääntyvät äärioikeistopopulisteiksi ja lähtevät kaduille, saattaa oikeistopopulistinen maahanmuuttovastaisuus olla leviämässä myös eliitin piiriin. Pehmeän ja suvaitsevan kulissinsa takana EU näyttää pyrkivän myös maahanmuuton rajoittamiseen kovin keinoin. Viime vuoden lopulla EU:n delegaatio kävi Tunisiassa valmistelemassa jotakin, joka saattaa kertoa totalitaarisen pehmeistä väestönsiirroista pois Euroopasta.

Euroopan lait sallivat pakolaisen siirtämisen lähtömaahan vain, jos maa on turvallinen. Niin kutsuttu “Safe Third Country Concept” sallisi kuitenkin siirron, jos löytyy turvallinen kolmas maa. Tunisia on nähtävästi lupautumassa sellaiseksi maaksi. Tietenkin rahasta, ja kunhan ihmisoikeuksista huolehditaan.

European Policy Center kertoo neuvotteluista.

Kuva: European Policy Center 2.11.2023

Sami Antinniemen journalistista työtä voi tukea tilaamalla Samin uutiskirjeen maksullisen version tästä linkistä: samiantinniemi.substack.com 

Linkki jakamista varten: https://kanto.media/r16e

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *