Rishi Sunak naureskeli Deep State kysymykselle “Kyllä, herra pääministeri”

Avatar photo

BySami Antinniemi

27.3.2024 ,

Politiikassa draama näkyy yhä selvemmin.

Jostakin kumman syystä salaliittoteoriana pidetty ajatus Deep Statesta, eli valtion rakenteiden sisälle pureutuneesta ryhmittymästä, jolla olisi tosiasiallinen valta vaaleilla valittujen poliitikkojen sijaan, nousi esille Britannian parlamentissa.

Perinteisen konservatiivisen Tory puolueen edustaja William Wragg, tenttasi pääministeri Rishi Sunakia hienovaraisen johdattelevalla aloituksella, laukaisten sitten suoran kysymyksen – “oletko osa Deep Statea?” johon pääministeri Sunak vastaili hermostuneesti naureskellen.

Katso tilanne suomennettuna tästä:

Tilanne eteni keskinäiseen vitsailuun, “enhän minä kertoisi, jos olisin… hekoheko.” Mutta, kuten hyvässä draamassa tai komediasta, pinnan alta paistaa totuus.

Ja draamakomediassa se on kerrottu aiemminkin.

Voisiko ns. syvä valtio olla mahdollinen? Tarkemmin ajatellen, sellaistahan käsiteltiin jo -80 luvun mainiossa komediasarjassa Kyllä, herra pääministeri.

Yes, Prime Minister TV-sarja 80-luvulta

Sarja kuvasi brittihuumorin keinoin, miten virkamiehet tosiasiassa pyörittävät valtiokoneistoa hieman uunon pääministerin ollessa mukana vain toteuttavana heittopussina. Tietenkin pääministeri uskoi itse tekevänsä hänelle syötetyt päätökset.

Eli, tuskinpa tämä “Deep State” aivan niin salaliittoteoria on?

Entä mitä tapahtui Rishi Sunakin edeltäjälle, Britannian historian lyhytaikaisimmalle pääministerille? Konservatiivipuolueen Elizabeth Truss yritti luoda kasvavaa taloutta Brexit Britanniaan mutta ilmestyi pian numero 10 eteen ilmoittamaan lehdistölle epäonnistumisestaan.

Liz truss ilmoittaa erostaan. Time 20.10.2022

Ehkäpä hän todella törmäsi UK:ssa pesivään syvään valtioon?

Eronsa jälkeen Liz Truss kirjoitti Fox Newsissä julkaistussa kolumnissaan näin:

 “Their agents are only too active in public and private institutions and what we have come to know as the administrative state and the deep state. I saw this for myself first hand as they sabotaged my efforts in Britain to cut taxes, reduce the size of government and restore democratic accountability.”

“Heidän agenttinsa ovat aivan liian aktiivisia julkisissa ja yksityisissä instituutioissa ja siinä, mitä olemme oppineet tuntemaan hallinnolliseksi valtioksi ja syväksi valtioksi. Näin tämän omakohtaisesti, kun he sabotoivat Britanniassa ponnistelujani verojen leikkaamiseksi, hallinnon koon pienentämiseksi ja demokraattisen vastuuvelvollisuuden palauttamiseksi.”

Liz Truss myös kertoi läntisen maailman olevan tuomittu, elleivät konservatiivit voita ja valtaa takaisin vasemmiston kaappaamia instituutioita.

Miksi konservatiivinen Liz Truss sai lähteä ja Rishi sai jäädä, vaikka korruptioepäilyt jälkimmäisestä kasvavat?

Ehkäpä edustaja William Wraggin Pääministeri Rishi Sunakille taidokkaasti johdateltu kysymys osui kohteeseen? Rishi Sunak on viihtynyt pääministerinä pitkään, vaikka tosiasiallisia ongelmia riittää. Hallitus ja virkakoneisto toimivat nyt Britanniassa kuin rasvattuna huolimatta rokotevaurioista, Ukrainan sodasta, kansalaisten kontrollikoneiston kasvattamisesta sekä piittaamattomasta suhtautumisesta maahanmuuton ongelmiin. Mikäli virkakoneisto ja pääministeri hyväksyvät yhdessä ongelmat, jotka ovat kansalaisille täysin ilmeisiä, mitä muuta kyseessä on kuin – Deep State?

Lopuksi, yli 40 vuotta kyllä, hra Pääministeri TV-sarjan jälkeen, voimme nähdä uudenlaisen ja hieman konkreettisemman oppitunnin syvän valtion rakenteesta. Jacob Chansley, myös QAnon shamaanina tunnettu henkilö, antoi hiljattain Tucker Carlsonin haastattelussa hyvän lyhyen selostuksen siitä, miten Deep State pääsee kehittymään ja mitä se sisältää.

Kyllä, sellainen on Yhdysvalloissakin…

Olkaa hyvä, tämä on syytä katsoa:

Sami Antinniemen journalistista työtä voi tukea tilaamalla Samin uutiskirjeen maksullisen version tästä linkistä: samiantinniemi.substack.com 

Linkki jakamista varten: https://kanto.media/pb2q

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *