Julian Assangen luovutus Yhdysvaltoihin siirtyy

Avatar photo

ByAntero V

28.3.2024 , , ,

Julian Assange -saaga jatkuu. Viimeisin käänne nähtiin tiistaina, kun Britannian ylioikeus määräsi, että Assangea ei toistaiseksi luovuteta Yhdysvaltoihin. Ylioikeus päätti, että Yhdysvaltojen täytyy ensin antaa takeet sille, että Assange saa vedota tulevassa oikeudenkäynnissään perustuslain ensimmäiseen lisäykseen, joka suojelee sananvapautta. Lisäksi ylioikeus vaatii Yhdysvaltoja antamaan takeet sille, että Assagea ei tuomita kuolemaan. 

Jos Yhdysvallat antaa Britannian ylioikeuden vaatimat takuut, Assange luovutetaan. Jos takuita ei anneta, Assange saa luvan valittaa luovutuspäätöksestä, ja seuraavaksi asiaa käsitellään valitusoikeudenkäynnissä. 

Britannian ylioikeuden päätös on Yhdysvalloille hieman kiusallinen. Assange on journalisti. Hänellä on perustuslain esimmäisen lisäyksen perusteella oikeus journalistiseen sananvapauteen – myös silloin kun hänen journalisminsa paljastaa Yhdysvaltojen tekemiä sotarikoksia. Nyt liittovaltio yrittää kiertää perustuslakia sillä, että se väittää Assangen olevan vakooja eikä journalisti. Jos perustuslakia saadaan kierrettyä tällä tavalla, Assange saadaan suljettua vankilaan hänen loppuelämäkseen – “vakoojana”.

Julian Assange ei ole tehnyt mitään rikollista. Hän on vain paljastanut muiden rikoksia, kuten hyvän journalistin kuuluukin. Nyt Yhdysvallat tekee kaikkensa, että Assangea rangaistaisiin tästä liittovaltion rikollista toimintaa paljastavasta journalismista mahdollisimman ankarasti. 

Siis se sama Yhdysvallat, joka esiintyy kansainvälisellä areenalla demokratian ja sananvapauden mallimaana. 

Tiistaina Julianin vaimo Stella Assange puhui oikeustalon edessä:

Tämä irvokas näytelmä paljastaa, millaista “demokratiaa” länsimaat nykypäivänä oikeasti edustavat. Sananvapautta ei sallita, silloin kun se paljastaa valtioille kiusallisia tosiasioita. Assange-saagan viesti koko journalistien ammattikunnalle on hyytävä: “Jos paljastatte meidän rikokset, teemme elämästänne helvettiä.”

Irvokasta on myös muiden länsimaiden reaktio Assangen tapaukseen. Tai siis reaktion puute. Missä on ne länsimaiden valtiojohtajat, jotka tuomitsevat Iso-Britannian ja Yhdysvaltojen toimet ja vaativat sananvapauden puolustamista? Kuinka moni presidentti tai pääministeri on arvostellut tai paheksunut syyttömän journalistin vuosikausia jatkunutta vainoamista? 

Entä mitä asiasta sanovat Assangen journalistikollegat? Assange on ollut jo viisi vuotta vangittuna – ilman tuomiota – sen takia että hän paljasti muiden rikoksia. Missä on valtamedian pöyristyminen? Missä on isot otsikot, joissa kerrotaan hyökkäyksestä journalismia vastaan? 

Tapauksella on todella suuri merkitys sananvapaudelle, mutta suurin osa toimittajakunnasta vain katsoo asiaa vierestä tumput suorina. Hiljaa. Alistuneesti. Ilman mielipidettä. Siitäkin huolimatta että Assangen tapauksella on suora vaikutus kaikkien journalistien ammatinharjoittamiseen. Sanottavaa löytyy kyllä Sanna Marinin pukeutumisesta ja tempparien viimeisimmistä käänteistä, mutta ei sotarikoksia paljastavan journalistin epäinhimillisestä vainoamisesta. 

Vai onko niin, että tapauksesta ei saa sanoa mitään? Ainakaan liian jyrkästi. Olisiko se oman toimittajauran kannalta haitallista? Tuleeko siitä sanomista, jos ottaa asiaan kantaa? Onko Yhdysvaltojen ja Iso-Britannian kritisointi kielletty? Mutta eihän se voi olla mahdollista. Meillähän on Suomessa maailman vapain lehdistö. Kuulemma. 

Suomalaisessa valtamediassa on kyllä ollut vuosien varrella yksittäisiä juttuja, joissa Assangen vainoaminen on tuomittu. Mutta jos ottaa huomioon minkä kokoluokan uutiskokonaisuudesta on kyse, valtamedian protestointi on ollut ihmeellisen niukkaa. Vähissä ovat olleet ne puheenvuorot, joissa Iso-Britannian ja Yhdysvaltojen hyökkäys journalistista sananvapautta kohtaan on tuomittu. Mieluummin keskitytään siihen, miten journalisteja vainotaan Venäjällä.

Kuvaavaa on myös se, että vaikka Yhdysvallat on ilmiselvästi journalisteja vainoava roistovaltio, valtamediassa sitä pidetään edelleen puhtoisena ja hyveellisenä demokratian puolustajana, jonka kanssa on tärkeää tehdä läheistä yhteistyötä. Jostain syystä toimittajakunta ei ole missään vaiheessa pysähtynyt miettimään, onko tällaisen roistovaltion kanssa liittoutuminen sittenkään niin hyvä idea. 

Työtään tekevien journalistien vainoaminen on pahuutta. Sitä harjoittavat valtiot ovat pahoja. Mitä se kertoo Suomesta ja suomalaisista, kun me jälleen kerran mielistelemme ja pokkuroimme pahuuden voimien edessä?

Antero V on itsenäinen tutkija ja Eliitin Esoteeriset Symbolit -blogin kirjoittaja.

Linkki jakamista varten: https://kanto.media/q3mr
2 thoughts on “Julian Assangen luovutus Yhdysvaltoihin siirtyy”
 1. USA-kuva meillä on historiallisesti ollut katteettoman myönteinen. Demarit ovat tässä olleet tärkeitä, kylmän sodan aikana kommunistien kovimpina vastustajina. (CIA:lta tuli tietysti rahaakin.) Mutta tietysti tämä on ison kuvan kulttuurinen siirtymä, jatkosodan loppuun astihan katsottiin Saksaan. Ehkä muu olisikin edellyttänyt ihmekansaa jossa neljän kielen hallitseminen olisi yleistä. Ainakin olisi vaatinut poliitikkojen vastapainoksi valtiomiehiä. (Siis myös valtionaisia.)

 2. Suomessa sanavapaus on rikollisesti ja suunnitelmallisesti poistettu “eduskunnan” toimesta.
  YLE-laki on taustatietojen mukaan rikollinen teko, jolla kansa PAKOTETTIIN maksamaan DIKTATUURIN luominen Suomeen. Oikeusministeriön tilaama; ja kansan MAKSAMA “tutkimus”: Media ja demokratia Suomessa / Kriittinen näkökulma; kertoo meille seuraavaa: “Ratkaisevassa roolissa tässä on YLE.” ” Tärkeää on myös pienten, mutta merkittävien lehdistötukien käyttö.” Suomessa media ja lehdistö siis käytännössä on LAHJOTTU sanavapauden vastaiseksi.

  Alkuperäinen rikkomaton perustuslakimme takaa sanavapauden ja vietin luottamuksellisuuden, mutta EU-“lain” mukaan operaattoreiden tulee poistaa “dis-informaatiota”; esimerkiksi ilomastomuutoksen kritisoiminen on suoraan tuossa “laissa” määritelty dis-informaatioksi ! Kuka tuota informaation kieltävää nappulaa Suomessa käyttää on jätetty “mediassa” kokonaan uutisoimatta. Tällä estetään kansalaisia prosessoimasta LAITONTA julkisten tietojen poistoa vastaan ! Esim. Talouselämän artikkeli “Rauhan / rahan asialla oli tällaisen poiston kohteena ja sillä vaikutettiin presidentinvaalien TULOKSEEN ! Artikkelin jakamista jopa sähköpostien kautta estettiin, eli kyseessä oli RIKOLLINEN teko; vaalivaikuttaminen !

  Mutta vielä rikollisemmaksi muuttuu : Esimerkiksi julkisia asiakirjoja; sellaisena kuin ne näkyvät kansalaisille MUUTETAAN “arkistoinnin” aikana; otan esimerkin; EOA päätöksestä 876/2/05 on nyt kansan katsottavissa versio 4 ja päätöksestä on poistettu diaarinumeroita muihin päätöksiin ! Kansalla ei siis ole todellista oikeutta saada tietoa mitä “eduksunnassa” on puuhattu / puuhataan kansan tuhoamiseksi ! ( ne tahot, joita vastaan on suoritettu vainoa koitetaan tuhota; Liisa Mariaporin kirja Verottaja tappolinjalla kertoo tästä. )

  Kaikki ne tahot, jotka voivat mm. prosessoida asianosaisina 90-luvun petoksia koitetaan poistaa kartalta !
  Verovaroja uitetaan kiihtyvällä tahdilla pankki-vakuutuslaitosten omistajien liiveihin rikollisesti MAKSETUN median vaikenemisen auttamana ! Tämä täyttää JÄRJESTÄYTYNEEN rikollisuuden määritelmän menen tullen; tuotto näille tahoile huumekauppaa parempi: Rumble; Atomistudio; Totuuden etsijät ; Kimmo Leino; Suomen terveydenhuollon tahallinen alasajo. ( liittyy Vakuutussopimuslain muutokseen 2010 ja sen rikolliseen ja takautuvaan toimeenpanoon ). Esimerkki hakukone-sensuurista : archive.today/kimmoleaks.fi; google ei “löydä”, mutta archiven sisäinen hakukone löytää !

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *