Saudi-Arabia irtautui petrodollarista – maailman talouden painopiste muuttuu

Avatar photo

BySami Antinniemi

13.6.2024 ,
Maailma seuraa mustaa joutsenta - kuvassa Saudien talousministeri Mohammed Al-Jadaan

Saudien talousministeri Mohammed Al-Jadaan ilmoitti jo tämän vuoden alussa 17. tammikuuta, että Saudi-Arabia olisi valmis myymään öljyään myös muilla valuutoilla kuin dollarilla. Business insider arvioi tuolloin saudien uhkauksen toteutumisen merkitsevän inflaatiota ja korkeampia korkoja Yhdysvalloissa.

Nyt uhkaus on toteutunut, kun Saudi-Arabia ilmoitti, ettei se jatka 50 vuoden sopimustaan. Pähkinänkuoressa tuo Richard Nixonin aikainen sopimus merkitsi tuolloin Saudi-Arabialle vaihtokauppaa USA:n tarjoamasta turvallisuudesta sekä mahdollisuutta sijoittaa varallisuutensa vakaaseen dollariin. Nyt, sopimuksen loppuessa, tuo dollari ei siis enää ole niin vakaa. Seuraako tästä “musta joutsen” -efekti – yllättäviä mullistuksia maailman järjestykseen?

Läntisissä tiedotusvälineissä tästä(kään) käänteestä ei tiedoteta kovin syvällisesti. Onko taustalla ymmärryksen puute vai tulevan talousromahduksen salailu kansalaisilta, on syytä kysyä – joka tapauksessa luottamus USA:n dollarilla ylläpidettyyn talousjärjestelmään alkaa rapistua.

Samaan aikaan 10.6. Pietarin kansainvälisen talousfoorumissa (SPIEF) Venäjän presidentti Putin ilmoitti BRICS-maiden luovan oman itsenäisen maksujärjestelmänsä.

Putin SPIEF-foorumissa:

“Ei tietenkään ole mikään salaisuus, että länsimaisten maksujärjestelmien luotettavuus ja luottamus niihin on perusteellisesti heikentynyt, ja myös länsimaiden itsensä toimesta. Yhdessä ulkomaisten kumppaneiden kanssa aiomme lisätä kansallisten valuuttojen käyttöä ulkomaankaupan selvityksissä ja lisätä näiden operaatioiden turvallisuutta ja tehokkuutta BRICS-linjan kautta.”

Putin kehui myös Venäjän talouden kasvaneen lännen pakotteiden ansiosta, sillä tämä on pakottanut Venäjää itsenäiseen tuotantoon. On tietenkin vaikea sanoa, miten hyvin tämä pitää paikkaansa ja kuinka paljon itse sodan käyminen kuormittaa Venäjän taloutta.

Saudi-Arabia kääntää siis katseensa kasvavan BRICS-liittouman suuntaan. Tämä tarkoittaa länteen kohdistuvan kansainvälisen luottamuksen heikkenemistä ja mahdollisesti suuriakin mullistuksia.

Joka tapauksessa lännen kannalta tilanne on nyt arvaamaton ja lähitulevaisuudessa on odotettavissa mustia joutsenia. Saudi-Arabian siirto pois petrodollarista ja avautuminen myös muille valuutoille on nähtävissä heidän kannaltaan varovaisena siirtymänä itään – kohti BRICS-maiden ympärille kehittyvää maailmantalouden uutta napaa.

Kantomedia on täysin vapaa ja vapaaehtoisin voimin toimiva media. Journalismin tuottaminen kuitenkin maksaa. Sami Antinniemen työtä voi tukea tilaamalla maksullisen version hänen uutiskirjeestään substackissa tästä linkistä: https://samiantinniemi.substack.com/

Linkki jakamista varten: https://kanto.media/dcjs

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *