Brasilia vs X – mitä on Brasilian sensuurihalun taustalla? Osa I

Avatar photo

BySami Antinniemi

9.4.2024 , , ,

Brasilian ja X:n välille viikonloppuna leimahtanut kiista sananvapaudesta jatkuu. Lyhyt lehdistökatsaus valtavirran mediaan antaa Muskista ja X:stä kuvan sananvapauden varjolla yhteiskuntarauhaa heikentävästä uhasta. Esimerkiksi Reuters kertoo Elon Muskin olevan “self-declared free speech absolutist” ikään kuin sananvapaus olisi jonkinlainen kaupan hyllyn tuote.

Vaihtoehtoisia medioita ja etenkin X:ää seuraten piirtyy kuva taistelusta ihmiskunnan sananvapauden ja demokratian puolesta Brasiliassa nousevaa totalitarismia vastaan.

Pienen Suomen medioista HS ja YLE tyytyvät vain mainitsemaan asiasta lyhyesti.

Mistä on kyse? Minä kansalaisjournalistina käytän sananvapauttani ja käyn asiaa läpi tarkemmin käyttäen Kantomediaa alustana. Sinä lukijana voit harjoittaa vapauttasi lukea ja ajatella asiaa lävitse itse.

Tuomari Moraesin syytteet ovat perustelemattomia

Brasilian korkeimman oikeuden tuomari Alexandre de Moraes syyttää X:ää ja Elon Muskia osallisuudesta (teoriassa) törkeän rikolliseen instrumentalisointiin.

Käytännössä Elon Muskia syytetään X-alustan rikollisesta käytöstä Brasilian hallitusta vastaan. Elon Musk ja X eivät ole suostumassa vaatimukseen. Elon Musk vastasi uhkailuihin sanomalla tuomari Moraesin rikkovan lakia.

Elon Musk X:ssä 7.4.2024

Lähiaikoina, X tulee julkaisemaan kaiken mitä Alexander Moraes vaatii sekä sen, miten nuo vaatimukset rikkovat Brasilian lakia.

Tämä tuomari on toistuvasti ja röyhkeästi pettänyt Brasilian perustuslakia ja ihmisiä. Hänen pitäisi erota.

Keskustelu Brasilian hallinnon totalitaristisista aikeista leimahti nopeasti X:ssä.

Elon Musk huomasi kyseisen tuomarin muistuttavan Imperiumin Darth Vaderia.

Brasilian Darth Vader!

Eilisessä Kantomedian jutussa arveltiin X:ään kohdistuvan hyökkäyksen taustalla olevan ns. Twitterfiles-tapausta käsitelleen Michael Shellenbergerin ilmi tuomat tiedot brasilialaisesta tuomarista itsestään.

CIA:n vaikutus?

Mike Benz, FoundationforFreedomonline-järjestön perustaja, päättelee tapahtumien taustalla olevan Yhdysvaltojen sensuuriteollisen kompleksin vaikutuksen. CIA:n ympärille kertyneen järjestöjen massan, jota hän kutsuu nimellä ”the Blob”

Tässä hän kertoo asiasta X:ssä. Video on lyhennetty ja suomennettu. Kehotan katsomaan tämän kolmen minuutin selostuksen asiasta, se on tärkeä lopun jutun ymmärtämisen kannalta ja avaa globaalia tilannetta sananvapauden kannalta muutenkin.

Syvemmän sukelluksen Mike Benzin kuvailemaan sensuuriteolliseen kompleksiin voi tehdä mainiosta Tucker Carlsonin haastattelusta.

Benzin mainitsema USA:n pelkäämä populismin nousu voi hyvinkin olla yksi syy, miksi X:n suosion leviämistä sensuroimattomana alustana tiedonvälitykseen halutaan hillitä. Bidenin hallinto pelkää tiettyjen faktojen esiin tuloa suurten populististen massojen saataville. Tämä olisi pahasta demokraateille, ei siis välttämättä demokratialle. Kenties Brasiliasta toivotaan X:n sensuroinnin alkua, joka leviäisi ympäri maailman?

Brasilian viime vaalien draama ja narratiivi oli samankaltainen kuin USA:ssa. Pahat pojat (Trump ja Bolsonaro) eivät hyväksy tappiotaan ja syyttävät postiääniä tai elektronista ääntenlaskentaa. Ja tietenkin he villitsevät väkijoukot populismiin kun näin käy. USA:ssa vallattiin Capitol ja Brasiliassakin tapahtui vastaavia mellakoita.

Ja nyt kun tiedämme Yhdysvaltojen Capitolin valtauksen olleen pitkälti järjestettyä, on mielenkiintoista lukea vastaavaa tapahtuneen Brasiliassakin. Päivämääräkin heittää vain kahdella päivällä. Washingtonin Capitol Hillillä puuhasi kotoisa FBI mutta Brasiliassa vastaavaa myyräntyötä teki CIA.

The Cradle kertoo CIA:n operaatiosta, tosin hieman hätäisesti organisoidusta, jonka tarkoituksena oli jutun mukaan estää Brasilian siirtymistä BRICS-maiden seuraan.

Yksi syy siihen, ettei Brasilian hallinto pidä X:stä, voi myös olla tämänkaltaisissa twiiteissä.

Vielä tämän vuoden helmikuussa Bolsonaroa kannattavia kerääntyi massiivisiin mielenosoituksiin. Yhtäläisyyksiä USA:han löytyy jälleen. Kuten Trumpia, Bolsonaroakin kohtaan nostetaan erilaisia syytteitä mm. koskien vaalimellakoita, joihin siis tiedämme myös CIA:n osallistuneen. Reuters mainitsee syytteistä, mutta ei CIA:sta.

Mike Benzin tässä jutussa aiemmin kuvaama USA:n sensuuriteollisen kompleksin, ”Blobin” vaikutus Brasiliaan saa vahvistusta tässä CSIS:n jutussa. Elon Muskia vastaan noussut tuomari Alexandre de Moraes on kenties juopunut vallastaan. Jutussa hänen kerrotaan henkilökohtaisesti ohjanneen somealustoja poistamaan postauksia. Presidentti Luiz Inácio Lula da Silva ryhtyi myös heti kautensa alussa jaloon disinformaation vastaiseen taisteluun perustaen erilaisia valtion osastoja ja ohjelmia, kuin tulevaa totuusministeriötä rakentaen. Viime vuoden huhtikuussa Lulan hallitus vei läpi ilman valiokuntakäsittelyjä valeuutisia koskevan lakiesityksen.

Riippuen siitä, mitä lähteitä lukee, Brasilian sananvapautta koskevista tapahtumista saa hyvin erilaisen kuvan. Mitkä voimat lopulta ovat vastakkain?

Tästä lisää huomenna artikkelisarjan seuraavassa osassa.

Työtäni voi tukea tilaamalla maksullisen version uutiskirjeestäni tästä: https://samiantinniemi.substack.com/

Viimeisin tieto tapahtumista kertoo X:n työntekijöitä Brasiliassa uhkaavan pidätyksen.

Elon kertoo X:ssä julkaisevansa täyden lastin dataa (data dump) kun työntekijät on saatu turvaan.

Linkki jakamista varten: https://kanto.media/vne5

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *